fbpx

header

Aleksandar Madžar nastavlja da svira Betovenove sonate na Кolarcu

Aleksandar Madžar

Peti i šesti koncerti pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održani 23. i 27. marta u 20 časova u Velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine.

 

Kolarac slavi jubilej: Za 90 godina 41.030 različitih dela

 

Aleksandar Madžar nastavlja da svira Betovenove klavirske sonate na Кolarcu. Ulaznice za peti koncert, koji je trebalo da bude održan 27. februara, važe za resital 23. marta.

 

Predstojeći koncerti Aleksandra Madžara su nastavak ciklusa Betovenove klavirske sonate koje je ovaj pijanista počeo da svira na prošlogodišnjem Bemusu i do sada je održao četiri koncerta.

 

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

 

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Кonzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište