fbpx

header

25. rođendan, svetske premijere, izložba: Posetite „Ring Ring“ festival

Festival “Ring Ring” posvećen je muzici koja je drugačija, novija i beskompromisnija od onoga što poznajemo. Prvi put festival je održan u Beogradu 1996. Nakon nekoliko odlaganja zbog pandemije, festival će se napokon održati od 23. novembra do 3. decembra uz učešće muzičara iz 13 zemalja.

 

Ove godine „Ring Ring“ obeležava dve i po decenije postojanja, a u to ime osmišljen je bogat program koji obuhvata 13 koncerata i izložbu fotografija. Glavni, koncertni deo programa ima čak tri svetske premijere.

 

Može se reći da je zaštitni znak „Ring Ring“ festivala saradnja između domaćih i stranih autora, tu tradiciju ove godine obeležiće kompilacijsko audijo-izdanje „Ring Ring“ 25 godina – domaći autori“, čije se objavljivanje očekuje prvog dana festivala.

 

Zanimljivost je i to da je, u susret 25. izdanju, festival dao mogućnost pojedinim domaćim umetnicima da nastupe sa stranim muzičarima po sopstvenom izboru.

 

Foto: Youtube/printscreen

 

Domaći autori koji je nastupiti na ovogodišnjem festival već su dobro poznata imena i u evropskim krugovima: Silard Mezei, Tijana Stanković, Milana Zarić, Kӣr… Nisu izostala ni imena iz dijaspore, s obzirom na to da se na nastupu “Szene Instrumental” očekuje pevačica Irina Karamarković.

 

Povodom jubileja, pozvani su i neki od učesnika ranijih izdanja festivala poput engleskog pevača Fila Mintona (Phil), norveškog gitariste Kima Mira (Myhr), mađarskog saksofoniste Akoša Selevenjija (Akosh Szelevényi), bubnjara Tonija Baka (Tony Buck), Arona Portelekija (Áron) i Ingara Zaka (Zach).

 

Prvi put pred beogradskom publikom pojaviće se i dve zvezde improvizovane muzike: američko-holandska čelistkinja Fransis-Mari Uiti (Frances Marie-Uitti) i austrijska pijanistkinja Elizabet Harnik (Elizabeth).

 

Jedan od fokusa 25. festivala jeste predstavljanje berlinske scene improvizovane muzike, kroz koncerte dva multinacionalna trija (Jane in Ether i Der Lange Schatten), koji čine muzičari iz Berlina.

 

 

Posebno iznenađenje za ljubitelje složenijih žanrova i umetničkih formi donose nova predstava/instalacija francuskog umetnika Lorana Bigoa (Laurent Bigot), kao i koncert poljskog harmonikaša Zbignjeva Hojnackog (Zbigniew Chojnacki), koji mogućnosti harmonike dopunjava pedalama i drugim efektima.

 

Tokom trajanja festivala, u Galerijskom prostoru Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske) biće otvorena izložba fotografija Objektivno iz Šestice. Reč je o fotografijama koje je naš renomirani fotograf el gvojos (Želimir Gvojić) snimio na koncertima u Studiju 6 Radio Beograda. Upravo je Studio 6 još jedna važna vezivna linija ovogodišnjeg festivala – pored same teme izložbe, tu su i dva koncerta u ovom kultnom prostoru, kao i nastup Ansambla Studio6, koji baš ovom studiju duguje svoje ime.

 

PROGRAM 25. IZDANJA FESTIVALA „RING RING”, 2021
. . .
Utorak, 23. novembar

Jevrejski Kulturni Centar „Oneg Šabatˮ, 20 č:
Ansambl Studio6: Re-Interpretacije (SRB/GB)
Szene Instrumental feat. Irina Karamarković & Denovaire: Dystopian Pleasure III (A/SRB)

Četvrtak, 25. novembar

Studio 6 Radio Beograda, 20:30:
Fransis-Mari Uiti/Elizabet Harnik/Milana Zarić (NL/SAD/A/SRB), svetska premijera
Petak, 26. novembar:
Drugstore, 20 č:
Fil Minton & Silard Mezei (GB/SRB), svetska premijera
Akosh S. Trio (H)

Subota, 27. novembar

Drugstore, 19 č:
Loran Bigo: D’un air instable (F)
Thark – Kӣr & Mangulica FM (SRB), svetska premijera
Kim Myhr You ǀ me (N/S/AUS)

Nedelja, 28. novembar

Drugstore, 20 č:
Ana Kravanja & Tijana Stanković (SLO/SRB)
Zlatko Kaučič & Tomaž Grom (SL)

Ponedeljak, 29. novembar

Jevrejski Kulturni Centar „Oneg Šabatˮ, 20 č:
Zbignjev Hojnacki (PL)
Jane in Ether – Biljana Vučkova/Magda Majas/Miako Klajn (BG/D)

Petak, 3. decembar

Studio 6 Radio Beograda, 20:30:
Der Lange Schatten (N/D/I)

Četvrtak, 25 .11 – Utorak, 30.11

Galerijski prostor Radio Beograda (ulaz iz Svetogorske):
Izložba fotografija: el gvojos, Objektivno iz Šestice

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište