fbpx

header

12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022

Dvanaesti Ethno Fusion Fest održaće se u dvorištu beogradske sinagoge „Sukat Šalom“, u centru grada u ulici Maršala Birjuzova 19. Festival će otvoriti koncert Maje Milinković poznatije kao Fadolinka.

 

Postavku čine Maja Milinković Fadolinka – kaftan duše, Adis Hatunić – klasična gitara, Džanin Zeković – klasična gitara i Gordan Kranjčić – perkusije.

 

Maja Milinković je jedinstvena vokalna interpretatorka i kompozitorka, koja živi i stvara na relaciji Lisabon–Sarajevo. U svojoj muzici povezuje dve zemlje i tradicije, a njene boje su dve bogate tradicije sevdah i fado. Njena baršunasta i upečatljiva boja glasa dopire pravo do srca slušalaca.

 

Milinkovićeva je višestruko nagrađivana, svestrana umetnica koja peva, svira klavir i gitaru, piše tekstove i komponuje. Rođena je u Sarajevu, gde je završila studije na Muzičkoj akademiji, a od 2013. godine živi u Lisabonu.

 

Zahvaljujući baršunastom mezzo – sopranu, retke lepote, Maja važi za jednog od najboljih vokala u/iz BiH. O tome svedoče njena mnogobrojna priznanja za interpretaciju, kao i laskavi naziv „bosanska Amalija Rodrigues“. Nadimak je dobila od jedne ugledne novinarke portugalske televizije.

 

 

Od klasične muzike, preko pop-rok faze, Maja Milinković 2009. godine ulazi u svet fada i u veoma kratkom periodu postaje najpoznatija interpretatorka i ambasadorka fado muzike na području Balkana. Vremenom uvodi u repertoar i sevdalinku, tradicionalnu muzičku formu iz svoje zemlje.

 

Maja je poznata i pod imenom Fadolinka, zapravo po nazivu njenog vrlo uspešnog albuma iz 2019. godine. Ovaj album se našao na listi među 20 najboljih „world music“ albuma za 2019. godinu na laskavom 11. mestu. Tu vešto i originalno povezuje sevdah i fado, a koji je postao i njen prepoznatljiv brend.

 

Majin šesti studijski album pod nazivom „Kaftan D’Alma“ izašao je u julu 2021. godine u izadnju Croatia Records -a. Nakon Portugala, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, album će prvi put čuti i publika u Beogradu.

 

Koncert je zakazan za 28. jun sa početkom u 20 časova. Cena karte za koncert je 700 dinara, a mogu se kupiti na Ticket.rs.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište