fbpx

header

Multimedijalni projekat – sinergija stripa i muzike

"What is This Fucking Place" - ilustracija Andjela Janković

Multimedijalni projekat i singl Radeta Sklopića Raida pod naslovom „What is This Fucking Place”, sinergija je stripa i muzike, a predstavlja i jednu od dvanaest numera novog albuma „12 Rooms“ koji će svetlost dana ugledati u martu sledeće godine. Snagom svoje muzike pojačane ilustracijama Anđele Janković, Rade Sklopić Raid je distopijsku realnost, što je zapravo naša svakodnevnica, skockao u nove pesme. Ovaj eksperimentalni kompozitor i didžej, koji osim komponovanja za pozorište i film, kao turntablist sarađivao je sa nekim od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene kao što su Didžej revolušn, Ku-Bert, Premier, Džezi Džef – Marčelo, Frenki…

 

„12 Rooms“ drugi je Raidov album kojim nastavlja svoje istraživanje muzike tamo gde je prošli put stao. Ovaj put novom energijom i vizijom putuje kroz klavirske melodije kombinujući ih s neobičnim, a lepim sintisajzerskim teksturama, ciljano lutajući kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

 

Кroz sirove bubnjeve i agresivan zvuk sintisajzera, Rade Sklopić Raid pokušava da načas zarobi i kroz muziku prenese osećaj besa i razočaranosti pravilima našeg postojanja. Кao i sve ostale numere sa albuma, “What is This Fucking Place” prati ilustracija Anđele Janković, koja podvlači značenje i poruku. Iako i slika i muzika isprva mogu biti shvaćeni kao puka društvena kritika, Raid i Anđela zapravo postavljaju neuporedivo dublje pitanje – „Кako naći duševni spokoj ili sreću na planeti gde je više nego teško čak i sačuvati razum?“

 

–  Nastavljam da mešam žanrove, ali ovaj put mnogo više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound design sa analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome, da se dobije neki autentičan, neobičan zvuk. Zato kažem često za moju muziku da je „beautifully weird“ – objašnjava Rade Sklopić Rejd.

 

 

Svaka pesma sa albuma “12 Rooms” je priča, a svaka priča soba unutar male kutije koju svi nosimo u sebi.

 

– Suštinski ne ulažem neku veliku nadu u to da je tržište ovde spremno za moju muziku. Ovde je alternativna muzika u drugom planu. No, svakako mislim da je treba ponuditi, zarad šarenolikosti scene, a i u nadi da ipak neko ko tako nešto želi da čuje, može to da nađe i na domaćem terenu – kaže Raid.

 

Kako bi se bolje razumele ambicije, težnje Radeta Sklopića Raida treba uzeti u obzir da je kao didžej i kompozitor prepoznatljiv po jedinstvenom stilu koji kombinuje klavir, eksperimentalan pristup sintizajzerima i korišćenje gramofona kao instrumenta ravnopravnog ostalima.

 

Njegove kompozicije našle su se u brojnim pozorišnim i filmskim ostvarenjima, a iza sebe ima i instrumentalni album „Mala kutija“, konceptualno delo koje susreće muziku s fotografijom. Raid kroz svoj rad nastavlja da istražuje muzičke i zvučne mogućnosti gramofona, sintisajzera i klavira kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambijent i futuristički džez.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište