fbpx

header

Monodrama „Pu spas za sve nas“ u čast Diane Budisavljević

Monodrama-Pu-spas-za-sve-nas

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića biće izvedena monodrama „Pu spas za sve nas”.

 

Monodrama je nastala po motivima dnevnika Diane Budisavljević, u izvođenju i režiji Jelene Puzić. Rađena je po tekstu Nine Džuver, uz klavirsku pratnju Sonje Lukić, koja izvodi kompozicije mladog kompozitora Matije Anđelkovića.

 

Monodrama je priča o Diani Budisavljević (1891-1978), jednoj od najvećih humanitarnih radnica prošlog veka. Diana je spasila između osam i deset hiljada srpske dece iz ustaških logora u NDH. Poreklom Austrijanka, Diana je bila udata za uglednog zagrebačkog hirurga Julija Budisavljevića. Drugi svetski rat zatekao ju je u Zagrebu, u pedesetim godinama kao majku dve odrasle ćerke.

 

Humanitarni rad Diane Budisavljević trajao je od odluke da osnuje svoju Akciju do trenutka kada je njenu kompletnu dokumentaciju nasilno preuzela OZNA. Prvobitna zamisao da pomaže novčanim prilozima ubrzo je prerasla u akciju spasavanja dece iz logora.

 

U tome joj je koristilo austrijsko poreklo, ali i izuzetna odlučnost. Svrha Akcije bila je očuvanje identiteta srpskog naroda sa tih prostora. Što više bi se dece spasilo i popisalo, sa idejom da se posledice progona i izgnanstava koja su trpeli posle rata što bolje i lakše prebrode.

 

Monodrama-Pu-spas-za-sve-nas

Jelena Puzić u monodrami „Pu spas za sve nas“

Međutim, kada je ratu došao kraj, do vraćanja dece i spajanja porodica nije došlo. Njeno ime i rad su potpuno pali u zaborav.

 

Monodrama „Pu spas za sve nas“ bavi se uzrocima brisanja Dianinog imena i Akcije, kroz praćenje njenog rada tokom rata. Preuzevši na sebe ulogu spasioca nedužnih, Diana nije znala kakve će je strahote zadesiti i kakve će posledice one imati po njen život.

 

– Ovaj komad, pored toga što verodostojno prikazuje stradanje u Jasenovcu i drugim logorima NDH, pokreće pitanje odgovornosti posleratne Komunističke partije, ali i svih onih koji su živeli ili se rodili posle rata, a da su o ovoj heroini čuli malo ili gotovo ništa – kažu iz organizacije.

 

Monodrama je do sada predstavljena u brojnim gradovima u Srbiji i inostranstvu. Predstava traje 55 minuta.

 

Cena karte iznosi 400 dinara. Karta obuhvata ulaz na predstavu i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

 

Istorijski-muzej-Srbije

Istorijski muzej Srbije

 

Zbog ograničenog broja mesta, neophodno je rezervisati karte na telefon 064/ 858- 1296. Merama zdravstvene preventive, radi sprečavanja širenja virusa Kovid-19, predviđeno je obavezno korišćenje zaštitnih maski.

 

Glumica Jelena Puzić završila je glumu na Akademiji umetnosti, u klasi profesorke Mirjane Karanović i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Za ulogu Diane Budisavljević nagrađena je na festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi i Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu. Igrala je u filmovima: „Pored mene“, „Otvorena“, „Vlažnost“, i u serijama: „Crveni mesec“, „Vrata do vrata“, „Urgentni centar“. Pokretač je nekoliko samostalnih produkcija.

 

U četvrtak, 3. februara 2022. godine biće izvedena monodrama u Istorijskom muzeju, sa početkom u 19 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište