fbpx

header

Lingva RNIDS: stiže ćirilično pismo za ekranski prikaz

lingva-rnids-novo-pismo

Fondacija RNIDS se već deset godina bavi očuvanjem tradicionalnog srpskog pisma, koje se vremenom izgubilo u moru latiničnih fraza na internetu, ali i u realnom životu. Zato je Lingva RNIDS novo pismo na ćirilici, osmišljeno sa idejom da se koristi „ekranski“ odnosno „onlajn“.

 

Na godišnjicu od osnivanja ove fondacije, koja će biti obeležena 27. januara u 11h događajem “Ćirilica u oku posmatrača”, Petar Vasilić će prezentovati pismo Lingva RNIDS, čiji je upravo on autor, i to uživo na Jutjub kanalu RNIDS-a.

 

 

Uz podršku organizacije Tipometar, gledaocima će se predstaviti i Slavimir Stojanović Futro – dizajner, umetnik i profesor, koji će ovim povodom održati predavanje na temu: “Ćirilica kao deo vizuelnog identiteta”. Potom će govoriti i Bojan Stefanović, grafički dizajner, kroz tematsku celinu “Ćirilica u digitalnom svetu”.

 

 

Ideja je da se ovaj događaj, kao i pismo Lingva RNIDS, predstave komunicirajući problem isticanja ćiriličnog pisma, estetike i nasleđa u moderno vreme. Ono što će posebno biti zanimljivo je iskustvo i mišljenje predavača, imajući u vidu da se profesija grafičkog dizajna koja funkcioniše po zapadnjačkom principu u potpunosti “krši” sa srpskom tradicijom – u ovom slučaju, sa ćiriličnim pismom.

 

 

Na koji način dizajneri kreiraju relevantne vizuelne identitete brendova? Kako je nastalo pismo Lingva RNIDS, predviđeno za istovetno odličan prikaz u digitalnoj i štampanoj formi? Zabeležite 27. januar u svoje kalendare i priključite se live prenosu klikom na link.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište