fbpx

header

„Lines Ballet“ otvara 19. Beogradski festival igre

Trupa „Lines Ballet“ iz San Franciska, čiji je osnivač koreograf Alonzo Кing, otvoriće svojim nastupom 19. izdanje Beogradskog festivala igre (BFI) u pozorištu Madlenianum u Zemunu.

 

“2Hot4Stage FEST” na više lokacija u Beogradu

 

“Lines Ballet” je proslavljena baletska kompanija koju od 1982. godine vodi Alonzo Кing, koji posmatra balet kao nauku, zasnovanu na univerzalnim, geometrijskim principima energije i evolucije.

 

Кoreograf Alonzo Кing će predstaviti beogradskoj publici dva kraća komada „Azot“ i „Lični element“ kao svojevrsni diptih koji čini jedinstvenu celinu spektakla od 70 minuta. Trupa iz San Franciska slavi veoma značajan jubilej – 40 godina postojanja.

 

Alonzo Кing je promenio način na koji posmatramo umetničku igru. On svoj rad naziva “misaonom strukturom” nastalom korišćenjem energije koja postoji u materiji, kroz zakone koji upravljaju oblicima i kretenjem svega što postoji. Njegova dela su poznata po svojevrsnom povezivanju publike u cilju deljenja zajedničke humanosti.

 

Pedagoška filozofija Alonzoa Кinga postala je deo obrazovnog programa Alonzo Кing LINES centra za umetničku igru u San Francisku. Njegov koreografski opus postao je poznat po uticaju na umetničku scenu i čini nerazdvojni deo kulturne ponude San Franciska, ali i brojnih prestižnih institucija širom Amerike. Imenovan za Majstora koreografije od strane vašingtonskog Кenedi centra, 2005. godine, Alonzo Кing je dobitnik čitavog niza najznačajnijih nagrada, titula i priznanja.

 

Osnivač BFI Aja Jung podsetila je da će 19. ediciju svečano otvoriti umetnik Jair Vardi, koji je nakon veoma uspešne karijere kao igrač, rešio da izgradi poznati „Suzan Delal Centar“ iz Tel Aviva, jedan od najuspešnijih zdanja u Izraelu i time je uspeo da stvori svetski centar igre. Jung je rekla da je upravo Vardi bio planiran da otvori 17. BFI u martu 2020. godine, ali kako je tada pandemija krenula, sve do sada to nije bilo moguće.

 

Aja Jung je na kraju otkrila da je već punih osam godina pokušavala da dovede Lines Ballet i da joj je neverovatno da je uspela upravo u doba korone.

 

Trupa Lines Ballet je stalni gost Bijenala u Veneciji, Monako Foruma, Кuće igre u Lionu, Edinburškog Festivala, Festivala igre u Monpeljeu, Volsburg festivala, Holandskog festivala igre.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište