fbpx

header

“Lepa Brena prodžekt” – o simbolu Jugoslavije i svim njenim lomovima

Lepa Brena je za mnoge simbol jedne zemlje koja se zvala Jugoslavija. Posećanje na odrastanje na našim prostorima osamdesetih godina, otkrivanje seksulanosti, ali i lom države koja je nekada spajala većinu naroda Balkana.

 

Upravo zbog toga predstava “Lepa Brena prodžekt”, koja se 13. februara igra u “Bitef teatru”, nije osmišljena kao biografska priča, već je namenjena da prikaže različitosti na ovim prostorima kroz čitave četiri dekade.

 

“Robinja”, “Čačak, čačak”, “Miki, Mićo”, “Bato, bato”, samo su neki od hitova koje su Jugosloveni pevali u glas, a pesma “Jugoslovenska” neretko sinhronizovano opevaju posetioci predstave, kao nekada u Areni u Zagrebu pred 20.000 ljudi.

 

Lepa Brena bila je najveća zvezda stare Jugoslavije, simbol šoubiznisa i prosperiteta. Njena karijera koja je počela turbulentnih osamdesetih godina, kao da prati sve socijalističke i podsocijalističke kulture, političke lomove i ekonomske krize, kao i vraćanje zemlje na svoje krhke noge u svakom smislu, pa i kulturnom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milena Lazarević (@milenamedar)

 

Pevačicu u istoj predstavi igraju četiri glumice različitih generacija – Jovana Gavrilović, Tamara Krcunović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić i jedan glumac Ivan Marković, dok su za režiju zaduženi Olga Dimitrijević i Vladimir Aleksić.

 

Čini se da je reditelj najteži zadatak dao Jasni Đuričić, koja glumi Brenu najpribližniju sadašnjim godinama, bez imalo imitacije, a upravo zbog njene glume Brena se umalo zaplakala u publici dok je prvi put gledala predstavu.

 

Brena je nakon predstave izjavila da je počastvovana što je na ovaj način prikazana epoha jedne jake države, a da su je reditelji predstave “veoma dobro shvatili”, kao i da je za nju lično predstava bila veoma emotivna i dirljiva.

 

“Mislila sam da sam odrasla u državi u kojoj nije bilo verske i seksualne diskriminacije. Predstava me je podsetila da su na Balkanu najglasniji huškači, vikači i primitivci”, izjavila je Brena na premijeri.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište