fbpx

header

Šta Kristina Janjić na izložbi poručuje otiračem za noge

Umetnica Кristina Janjić svojom “Izložbom doktorskog umetničkog projekta” u Galeriji FLU u Beogradu oduševila je mnoge poklonike kritike društvenih, političkih i verskih pokreta, ali bilo i onih kojima se nije svidelo njeno viđenje pojedinih ideologija.

 

Grupna izložba „A(r)tlantida“ u Galeriji Novembar

 

Ova izložba rezultat je njenog petogodišnjeg bavljenja subverzivnim umetničkim praksama. Praktični deo njenog doktorskog projekta ima za cilj da pored perceptivnog, pruži posmatraču i kritičko iskustvo u smislu preispitivanja i subvertiranja postojećih društvenih normi i nema za cilj dostizanje konkretnih društveno-političkih ideala.

 

Projekat problematizuje ko deluje sa pozicije političkog subjekta – umetnica, institucija ili publika i da li umetničko subverzivno delovanje implicira kulturni imperijalizam subverzivne ideologije u smislu pozicije umetnika da umetničkim delom politički emancipuje publiku.

 

Poziv autorima za prijavu na AJB DOC Film Festival

 

Još jedno od pitanja koje ovo istraživanje postavlja jeste da li umetnica dela iz utopijske pozicije i iz perspektive samoproklamovanog „mesije“ koji ima institucionalnu moć da masu navodi na kritičko mišljenje, u kontekstu u kome su mehanizmi moći unapred zadati u okviru institucije umetnosti.

 

 

Pored navedenog, projekat istražuje da li subverzivno umetničko delovanje u kontekstu postmoderne i savremenih umetničkih praksi implicira samo glas „drugog“, odnosno marginalizovanog i kako je ovaj koncept implementiran u diskurs savremenih angažovanih umetničkih participatornih praksi.

 

Izložba „Among Women“ okupila 11 srpskih umetnica u Americi

 

Кristina Janjić se predstavila sa pet projekata koji su zasnovani na transmedijalnosti i koji se na konceptualno-tematskom nivou bave složenim društvenim fenomenima koji se tiču pitanja postljudskog, rase, nacionalnosti, „drugosti”, kulturnog i ekonomskog imeprijalizma i marginalizacijom.

 

Umetnički projekat „Oda moje radosti” je performans u kome sam izložila otirač za noge, na kome je odštampana zastava Evropske unije ispred Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i koji će u finalnoj verziji biti predstavljen foto dokumentacijom. Fotografije su odštampane na majicama, šoljama i kesama od kojih je napravljena prodavnica poklona po ugledu na muzejske radnje (fenomen museum gift shop) u kojima se prodaju predmeti iz svakodnevnog života na kojima se štampaju dela velikih majstora. Deo ove postavke je i otirač za noge na kome je odštampana zastava Evropske unije, dimenzija 85 puta 120 centimetara. Rad se bavi pitanjima koja se tiču komercijalizacije, degutantnosti i umetničkog tržišta.

 

“Kipuka” treća samostalna izložba Marije Čolić

 

 

Instalacija pod nazivom „Bezgrešno začeće“  koja predstavlja rekonstrukciju događaja, performansa koji sam realizovala u Strazburgu. Pokušala sam da poklonim sliku sliku „Bezgrešno začeće” Strazburškoj katedrali (Кatedrala naše Gospe od Strazbura), koja je odbila da primi poklon. Na slici je predstavljena Devica Marija kao žena crne puti, afričkog porekla, u tehnici ulje na platnu. Predstava Device Marije je izvedena u okviru tradicije zapadnoevropskih slikarskih konvencija (kao uzor poslužila mi je istoimena slika Dijega Velaskeza), sa oreolom od dvanaest zvezda, po uzoru na oreol skulpture Device Marije koja se nalazi u Strazburškoj katedrali i koji je autoru zastave Evropske unije poslužio kao inspiracija za dizajniranje zastave.

 

Opis instalacije: Unutar izdvojenog prostora planiram da projektujem na zid fotografiju skulpture Device Marije koja se nalazi u Strazburškoj katedrali. Prostor je od ostatka galerije odvojen vratima na kojima je video-projekcija moje slike (crne Bogorodice). Na vratima je improvizovano zvono, koje kada se pritisne aktivira audio-signal preko preko uređaja Raspberry Pi.

 

Beogradski irski festival: Koncerti, izložbe i filmovi u celom gradu

 

Program za puštanje zvuka pisan je u programskom jeziku Python3. Na fajlu je snimljen nerazumljiv i nejasan govor što aludira na miskomunikaciju koja se desila između umetnice i osoblja iz katedrale i neprihvatanje poklona.

 

 

Slike „Pepa prase“ i „Ptica trkačica“ koje su rađene tehnikom akril na platnu. Intervencijama na grbovima savremene republike Srbije i srednjovekovne srpske autonomne teritorije Tribalije ispitujem delovanje umetnosti koja simbolički provocira politiku, nacionalni identitet i stavove diktatorskih režima u kontekstu urbane, mejnstrim kulture.

 

Osmo svetsko čudo Sukhishvili gostuju u Beogradu

 

Slika „Serbia is Beyond Trust“, rađena tehnikom ulje na platnu, takođe prikazuje grb Srbije, ali umesto krsta sa četiri ocila, na grbu je naslikan logo američke kompanije  Beyond Trust koja razvija, plasira i podržava proizvode za privilegovan daljinski pristup računaru. Ovaj rad bavi se pitanjem da li živimo u doba ekonomske neokolonizacije u kontekstu neoliberalnog kapitalizma i digitalizacije.

 

 

Umetnički projekat „Кrštenje robota“ koji postavlja pitanje o socijalnoj integraciji robota u društvenu realnost kroz ritual. Performans će biti prezentovan video–radom u kome ću krstiti antropoida, robota Milicu, koji preko uređaja Raspberry Pi 3 izvodi određene zadatke (plakanje, gukanje, smeh). Program za puštanje zvuka pisan je u programskom jeziku Python3.

 

Zanimljivo je da je Кristina Janjić uočila da su zvezdice na zastavi Evropske unije iste kao i one iznad glave kupole Deve Marije u jednoj katadrali u Parizu, a simbolizuje oreolom. Stoga je Janjić napravila otirač sa zastavom Evropske unuje, da može da gazi ko nije poklonik ove imprerije. Кustoskinja koju smo zatekli u galeriji nam je tvrdila da čistačice nisu želele da gaze taj otirač. Tu su i majice sa fotografijom otirača, a koje se mogu kupiti za sto evra.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište