fbpx

header

Šarl Bodler: Učenici XIV gimnazije obeležili dva veka od rođenja pesnika

šarl-bodler-učenici-200-godina-od-rođenja

 

Šarl Bodler ostavio je trag na pesništvo u celom svetu, pa i kod nas. Njegovi stihovi nezaobilazni su za sve ljubitelje lirike. Učenici XIV beogradske gimnazije obeležili su dvesta godina od rođenja Šarla Bodlera recitujući njegove besmrtne stihove na francuskom. Time nisu samo odali počast ovom besmrtnom pesniku, već i pokazali da postoje mladi koji i dalje neguju pravu književnu vrednost.

Povodom dvesta godina od rođenja legendarnog pesnika Šarla Bodlera, XIV beogradske gimnazije priredila je izložbu “Putovanje” u školskoj biblioteci.

Stihove su na francuskom jeziku govorili učenici IV-3: Teodora Stevanović, Tara Đapić, Luka Gavrić i Ana Кukurić.

Irina Cvetić, učenica IV-4, recitovala je pesmu “Obožavam te”.

šarl-bodler-učenici-200-godina-od-rođenja

Posetioce je, u svojstvu kustosa izložbe “Putovanje”, pozdravila Sara Janković iz II-2.

Izložbu su otvorili učenici sa Svetlanom Mijatović-Stojinov, profesorom francuskog jezika, Majom Grčić, profesorom likovne kulture i Marijanom Petrović, bibliotekarom. Prvi posetioci bili su učenici IV-2, sa profesorkom Milkom Mihailović i direktorkom Marijom Miletić.

Šarl Bodler rođen je u Parizu 1821. godine. Njagov otac, visoki državni službenik i amaterski umetnik, preminuo je kada je Šarl Bodler imao šest godina. Pesnikova majka Karolina preudala se za potpukovnika koji je kasnije postao francuski ambasador u raznim plemićkim sudovima. Nakon srednje škole Boler putuje u Indiju odakle se ubrzo vraća i započinje život profesionalnog književnika u Parizu. Studirao je prava. Pored poezije pisao je kritike o likovnoj umetnosti i eseje. Slavu mu je donela zbirka pesama “Cveće zla” (1857). Ova je zbirka najpoznatija i najuticajnija kada je reč o svetskoj poeziji. No, upravo zbog tih pesma Šarl Bodler je osuđen za skarednost i blasfemiju, jer su njegove pesme vređala javni moral. Bodler je preteča i utemeljitelj modernizma. Bio je zavisnik od opijuma i hašiša. Umro je 31. avgusta 1867. godine od sifilisa.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište