fbpx

header

“Zabranjeni bez zabrane” – nova knjiga Milana Nikodijevića

Knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane”

Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane”, održaće se u utorak, 5. jula u 19 sati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

 

O novoj knjizi “Zabranjeni bez zabrane” će pored autora govoriti i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije.

 

U predgovoru Aleksandra Avramovića se o knjizi navodi: ”Knjiga Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” predstavlja početak vraćanja duga jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, “crni talas” je umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma, ulazak u svetsku kinematografiju, gde je za budućnost načinjeno rezervisano mesto, početak snažnog stvaralačkog zamaha koji će podstaći potonje umetnike da unapređuju film na ovim prostorima.

 

Nikodijević je svojim dosadašnjim radom već dao vidan doprinos rasvetljavanju ove do skora tabu teme, čineći to znalački i pouzdano, da o hrabrosti i ne govorimo, u svojim radio emisijama, a posebno na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

 

Ova knjiga je samo prirodni nastavak te zapažene delatnosti i sublimat koji na jednom mestu omogućuje uvid u izvornu reč glavnih aktera crnog talasa. Nikodijević to čini vešto, koristeći se svojevrsnom dramaturgijom komparacije iskaza iz koje proističu “složeni” lični uglovi, međusobno suprotstavljene procene, ponekad grube optužbe, pa čak i na adrese “crnotalasne braće”.

 

Poneke od iskaza Nikodijevićevih sagovornika, vreme je već demantovalo, većinu potvrdilo, ali, u svakom slučaju, budući čitalac će imati kompletnu informaciju kao i podosta naznaka o mnogim stvaralačkim i drugim karakteristikama naših najistaknutijih filmskih autora”.

 

Novinar Milan Nikodijević napisao je nekoliko knjiga i radio u mnogim medijima. Na televizijskim radio-stanicama realizovao je mnoge serijale posvećene filmu i umetnosti.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište