fbpx

header

Tri decenije od odlaska Borislava Pekića

Borislav-Pekić

Multimedijalni projekat „Okean Pekić“, posvećen životu i stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih pisaca druge polovine dvadesetog veka pokušaj je da se fotografijom, dokumentom, ličnim predmetima, rukopisnom građom iznova skrene pažnja na neprolazne vrednosti knjiga koje je pisao Borislav Pekić.

 

Otvaranje izložbe „CTRL+ALT+ŠIFT+N“ u Uličnoj galeriji

 

Reč je o izložbi koja će u petak, 11. marta biti otvorena u Biblioteci grada Beograda i koja će pokušati da zaviri u veliku literaturu, piščevu „radionicu“, kao i u ostvarenu i relevantnu biografiju.

 

Obimna građa izložbe prezentovana je na trideset i osam velikih plakata koji su podeljeni u dve celine. Prva prati šezdesetdvogodišnji život Borislava Pekića, od najranijeg detinjstva do poslednjih trenutaka, dok drugu veliku celinu izložbe predstavljaju plakati koji prate Pekićevo stvaralaštvo.

 

Top lokacije za kupovinu polovnih knjiga: Beograd je jedna velika biblioteka

 

Iz rukopisne građe pisca odabrano je nekoliko stranica dnevničkih zapisa, kao i skice, karte i albumi vezani za nastanak „Zlatnog runa“, a iz bogate arhive porodice Pekić skenirane su mnoge povelje, nagrade i priznanja koje su dodeljivane piscu za knjige, radio drame i pozorišne predstave. U vitrinama se mogu videti mnogi originalni piščevi premeti koje je izabrala i za ovu priliku ustupila porodica Pekić.

 

Izložbu prati i bogato ilustrovani katalog, kao i Pekićevi intervjui dati RTS-u.

 

Izložba je nastala 2007. godine, u produkciji Biblioteke grada Beograda, ali ju je za ovu priliku njena autorka, Olga Кrasić Marjanović, proširila novim plakatima i dokumentima.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište