fbpx

header

Stvaralački Eho u Ventilu – Tema: Knjiga „Utočište“

Utočište-knjiga-stvaralački-eho-2022

U bifeu Ventil biće održan 23. Stvaralački Eho, a ovog puta se posetioci druže sa izdavačkom kućom Areté. Ove sedmice, u nedelju, 20. marta, tema večeri će biti knjiga „Utočište“ mlade češke književnice Jane Šramkove.

 

Delo „Utočište“ je svojevrsna pohvala detinjstvu. Ovo je priča o odrastanju u ženskom telu i o devojčicama u nama koje opstaju uprkos okolnostima i godinama starosti. Roman govori o neraskidivoj povezanosti između bake i unuke i važnosti emotivnog nasleđa.

 

Evocirajući uspomenu na baku u najvažnijim trenucima svog života, naratorka pokušava da stvori celovitu sliku o sebi. Zato u uspomenama rekreira njen životni put, i u sebi, krhkoj i anksioznoj intelektualki, traži istu snagu volje koja je baki pomogla da preživi nedaće i postane utočište.

 

I Janina baka je nekada bila devojčica, a to je, na neki način, ostala i tokom celog života. Baš ta iskra detinjstva koju je uvek nosila sa sobom učinila ju je odvažnom osobom, sposobnom da preživi sve nedaće, a njen dom i njeno krilo utočištem.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stvaralacki EHO (@stvaralacki_eho)

 

Mada razdvojene vremenom, Jana i njena baka pružaju ruke jedna ka drugoj preko svih prepreka i razlika. Njihova iskustva se ujedinjuju u jednu veliku pohvalu nežnosti.

 

Bogatstvom detalja i pomalo detinjastim tonom, Jana Šramkova čini da ovu knjigu doživimo kao iskrenu ličnu ispovest.

 

Jana Šramkova (1982) je jedna od najistaknutijih čeških književnica mlađe generacije. Rođena je u mestu Visoke Mito, a živi u Pragu. Dobitnica je nagrade Jiri Orten za prvi roman Hruškadóttir (Peardóttir). Piše knjige za decu i odrasle i tekstove o kulturi za nekoliko časopisa. Majka je troje dece.

 

Stvaralački Eho organizuje interaktivne kulturne večeri koje su posvećene stvaranju umetnosti. Proces stvaranja priče, pesme, slike, drame, filma održava se svake nedelje u bife Ventilu sa početkom od 18 časova.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište