fbpx

header

Roman “Leto kada sam naučila da letim” ušao u školsku lektiru

leto_kada_sam_naucila_da_letim

Knjiga Jasminke Petrović, po kojoj je nedavno snimljen i istoimeni film „Leto kada sam naučila da letim“ postala je deo redovne školske lektire za sedmi razred.

 

Dok su ranije generacije za svoj redovni sadržaj imali klasike svetske književnosti, ili malo kompleksnija štiva domaće, došlo je vreme da osnovci čitaju knjige o junacima koji su njima približnih godina.

 

Glavna junakinja Sofija leto provodi sa dve bake, što svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar.

 

Sofija se povlači u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći … Ipak, nova poznanstva, prvi poljubac i porodične tajne, učiniće da Sofiji leto na prelepom osrtvu Hvaru u Jadranskom moru ostane urazeno u pamćenju zauvek.
U februaru ili martu trebalo bi da izađe film “Leto kada sam naučila da letim”, domaćeg autora Radoja Raše Andrića, prepoznatljivog po filmovima “Munje!” i “Tri palme za dve bitange i ribicu”, sniman u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovačke i Bugarske.

 

Novo izdanje romana ilustrovano je fotografijama sa snimanja filma, a na kraju izdanja o tome kako se film snimao.
Scenario je napisala Ljubica Luković, adaptirajući direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, muziku je kompomnovao Vasil Hadžimanov, a u autorskoj ekipi su i kostimografkinja Momirka Bailović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, dizajner zvuka Vladan Korać.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište