fbpx

header

Razgovor sa Jasminom Tumbas o knjizi „I Am Jugoslovenka!“

I-Am-Jugoslovenka!-jasmina-tumbas-knjiga-2022

Razgovor sa Jasminom Tumbas i promocije njene knjige „I Am Jugoslovenka!“ biće održani u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

 

Kustoskinja Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija MSUB, Una Popović moderiraće ovim razgovorom. U Salonu MSUB, u subotu, 4. juna u 18 časova počinju promocija i razgovor.

 

Pun naziv knjige je „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism“. Prevod je „Ja sam Jugoslovenka! Feministička politika performansa tokom i posle jugoslovenskog socijalizma“.

 

Obuhvatajući performans i konceptualnu umetnost, video radove, filmsku i pop muziku, lezbejski aktivizam i novinske fotografije snajperistkinja u jugoslovenskim ratovima, knjiga analizira feministički otpor u nizu performativnih akcija. Te akcije manifestuju radikalno oličenje jugoslovenskog antifašističkog, transnacionalnog i feminističkog nasleđa.

 

Obuhvata manje poznate, ali i one dobro poznate umetnice od 1970-ih do danas. To uključuje Marinu Abramović, Katalin Ladik, Sanju Iveković, Vlastu Delimar, Šejlu Kamerić, Tanju Ostojić, Lepu Brenu i Esmu Redžepovu.

 

Autorka analizu sprovodi i kroz pogled na neke od radova nastalih tokom 70-tih relevantnih umetnika. Neki od njih su Zoran Popović, Raša Todosijević, Mladen Stilinović, Bogdanka Poznanović, Mirko Ilić, Goranka Matić i drugi.

 

„I am Jugoslovenka“ priča jedinstvenu priču o ženskom otporu kroz presek feminizma, socijalizma i nacionalizma u istočnoevropskoj vizuelnoj kulturi. Ova knjiga ističe i to da su kvir-feministički umetnički i politički otpor paradoksalno bili omogućeni jedinstvenom istorijom patrijarhata i emancipacije žena u socijalističkoj Jugoslaviji.

 

Razgovor će biti vođen na engleskom jeziku.

 

Jasmina Tumbas (1981) poseduje doktorat iz istorije umetnosti sa Univerzitet Djuk, SAD. Predaje savremenu istoriju umetnosti i studije performansa i direktorka je diplomskih studija na Odeljenju za globalne studije roda i seksualnosti na Univerzitetu u Bafalu.

 

Tumbas radi i na drugom rukopisu „Feministkinje jugoslovenske dijaspore: umetnost i otpor mimo državljanstva i nacionalnosti“. Njena istraživanja su objavljena u ArtMargins, Camera Obscura: Feminism, Culture, and Media Studies, Art Monthly, Art in America, ASAP Journal, Art and Documentation. Radovi su joj objavljeni i u antologijama Promena telesnosti u savremenom performansu i Umetnost performansa u drugoj javnoj sferi.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište