fbpx

header

Razgovor o knjizi „Roman o Biljani“ u UK Parobrod

Roman-o-Biljani-uk-parobrod-2022

Razgovor o romansiranoj biografiji Biljane Jovanović „Roman o Biljani“ se održava se u Ustanovi kulture Parobrod. Knjigu je napisao dr Dragan Lakićević Lakas.

 

Autor estetski analizira umetnički rad Biljane Jovanović, kao svedok panorame jednog uzburkanog vremena. Osim Lakićević Lakasa, o romanu o Biljani govoriće: dr Ratko Božović sociolog, dr Čedomir Čupić politikolog i Tamara Spajić, novinarka. Moderator je Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

 

Marija Đajić, glumica i rediteljka, pročitaće odlomke iz knjige. Ti odlomci se odnose na Biljaninu volju, ambiciju, talenat, ali i tadašnje akcije kao što je „Crni flor“.

 

Biljana Jovanović (1953 – 1996) Beograđanka i kosmopolita, završila je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bavila se književnim radom, disidentskom, antiratnom i mirovnom delatnošću. Objavila je zbirke pesama „Čuvar“ (1977) romane „Pada Avala“ (1978. i 1981) „Psi i ostali“ (1980) „Duša, jedinica moja“ (1984). Tu su i drame: „Ulrike“, „Majnhof“, „Leti u goru kao ptica“, „Centralni zatvor“ i „Soba na Bosforu“. Jovanović je uz Radmilu Lazić, Radmilu Iveković i Marušu Krese, koautorka knjige: „Vjetar ide na jug i obrće se na sjever“ (1994). Preminula je marta 1996. u Ljubljani. Sahranjena dva dana kasnije, na Novom groblju u Beogradu. SKD dodeljuje nagradu „Biljana Jovanović“ za najbolje delo poezije, proze, drame ili eseja na srpskom jeziku.

 

Dragan Lakićević, rođen 1952. godine, je filozof, pisac i prevodilac iz Beograda. Objavio je devet knjiga iz političke filozofije, metodologije i društvene teorije. Pod pseudonimom Lakas napisao je „Gradovi i druge priče“, „Spidijeva filozofija“, „Adresar“, „Portret političara u mladosti“, „Tragom sećanja“.

 

Razgovor o knjizi „Roman o Biljani“ će se održati u ponedeljak, 6. juna od 19 časova u UK Parobrod.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada
radionica-fotografije-2022
Besplatna radionica fotografije za mlade
ensh-niko-nikolic-kvaka-22
Ensh + Niko Nikolić koncertom u Kvaka 22
Thrift-Market-kvaka-22-2022
Treći Thrift Market u prostoru Kvaka 22
nft-miodrag-pejakovic-it-2022
IT inženjer Migabajt objašnjava kako do zarade od NFT

Pozorište