fbpx

header

Promocija romana „Trijumf tragedije“: Razgovor sa autorom Nenadom Petrovićem

Promocija romana „Trijumf tragedije“ Nenada Petrovića održaće se 2. februara u Domu omladine sa početkom od 19 časova.

 

Na promociji učestvuju književni kritičar, publicista i pisac Zlatoje Martinov i autor Nenad Petrović.

 

O romanu „Trijumf tragedije“

 

„Trijumf tragedije“ je roman koji u nekoj neodređenoj budućnosti 21. veka, koja bi mogla svakog časa da počne. Roman opisuje čovečanstvo koje je preživelo jednomesečni nuklearni rat koji je počeo negde na Bliskom istoku i proširio se sistemom blokovsko-vojnih savezništava tri velika konglomerata: Okeanije, Evroazije i Istazije.

 

Autor dobar deo romana ispisuje kao ispovest izvesnog Vinstona, sićušnog šrafčića u mašineriji propagande neke male zemlje u Evropi. Namerno je odabrao povezanost sa Orvelovim romanom „1984“. Smišljeno se „kači“ za ovo delo, ali mu je to samo polazište: opisuje Vinstona kako u nekoj dalekoazijskoj zabiti prati vesti iz opustošenog sveta. On se tamo blagovremeno sklonio naslućujući kataklizmu. Uporedo sa primitivnim životom seljana na rubu civilizacije, koji su se sačuvali, Vinston paralelno evocira uspomene na svoj dojučerašnji život i rad u nekom institutu. Taj institut je smišljen da propagandno podržava nastojanja režima u neimenovaj zemlji koja će se u Trećem multinacionalnom ludilu pokazati kao “otpadnička nacija” i biti uništena unakrsnom vatrom suprotstavljenih sila.

 

Roman je podnaslovljen sa „teatralna povest“. U njemu se kao uporedna radnja i sećanje javlja priča o Vinstonovom amaterskom bavljenju dramskom umetnošću u nekom of teatru. Pripovest je začinjena ljubavnom pričom koja se odvija između Vinstona i mlade Hane koja je takođe polaznica kursa glume. Hana će postati oličenje Hrabrog Novog Sveta koji se rađa iz nuklearne kataklizme. Kada se rat okonča nad preživelim čovečanstvom pojaviće se Princ Zigfid kao ujedinitelj ljudskog roda, a Hana će postati oličenje nove Boginje Razuma koja će stvoriti pretpostavke za duhovno jedinstvo pošto su kompromitovane i (samo)uništene sve velike monoteističke i politeističke religije.

 

Na kraju romana, koji kroz preispitivanje glavnog junaka obiluje istorijskim digresijama na Drugo multinacionalno ludilo. Vinston kreće natrag prema svojoj opustošenoj zemlji. Nada se da će njegove usluge ponovo biti potrebne, ovoga puta Svetskoj vladi koja svuda postavlja namesto bivših “nacionalnih” vlada svoje predstavnike. U povratku ga očekuje vest da je nepoželjan.

 

O autoru romana

 

Nenad Petrović rođen je 1961. godine u Vranju. Piše kratke priče, romane, putopise, eseje, pozorišne i radio drame. Objavio je romane „Čovek koga je trebalo ubiti“, „Arijadnino klupko“, „Sectio caesarea“, „Silazak u Atlantis“, „Sinekurista“ (pod pseudonimom Teo P. Fedorov), „Slom“. Takođe je objavio dve knjige priča „Rane, ožiljci, melemi“ i „Ugriz rajske zmije“. Izvedeno je Petrovićevih deset drama na programima Radio Beograda. Živi i stvara u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište