fbpx

header

„Nomadkinje“ – knjiga o 14 umetnica sa EX YU prostora

Normandkinje

U ponedeljak, 16. maja od 19 časova u UK Parobrod, održaće se promocija knjige “Nomadkinje“ Nine Živančević, o 14 umetnica sa eksjugoslovenskih prostora.

 

Osim renomirane autorke, profesorke avangardnog teatra i performansa iz Pariza, govoriće: Vladan Matijević, u ime izdavača, urednik izdanja i pisac iz Čačka, Srđan Savić, filmski i književni kritičar, direktor Niškog kulturnog centra uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno-tribinskog programa u Parobrodu.

 

Doajenke srpske savremene umetnosti Ljubinka Jovanović Mihailović i Kosara Bokšan otvaraju ovu studiju, o nedovoljno poznatim kreatorkama u našoj sredini, usled tradicionalnog nemara prema odsutnima.

 

Ona se nastavlja tekstovima o Marini Abramović, Evgeniji Demnievskoj, Kirili Radovanović Fae, Vesni Viktoriji i Vesni Bajalskoj, Ljubici Mrkalj, Oliveri De Majcen, Seleni Vicković, Jeleni Mišković, Eleonori(Bebi)Bruk, Liliji (Ljiljani) Pavlović Dear i Tatjani Stolpović.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by COLD LIPS (@coldlips_)

Iz perspektive istorije umetnosti (El Greko, Goja, Velaskez, Maljevič, Hiršl…) filma (Tarkovski, Kurosava, Fric Lang..), književnosti i filozofije (Kits, Breton, Kundera…), pozorišta (Zoran Radmilović, Jerži Grotevski…), geografije (od crnogorskih Blizikuća, Nila, Ganga, do Meksika i Argentine), pop – kulture (Šaperovi “Idoli“, Bebi Dol, kreator Kristijan Delakroa…), bedekera kroz galerijske prostora sveta i Beograda, Živančević ispituje/ispisuje svedočanstvo o egzistencijalnosti egzila – umetnica u egzilu.

 

Tokom ovog razgovora, publika će videti audio –vizuelne priloge o četiri umetnice, sa kojima je Živančević razgovarala u Parizu.

 

Nina Živančević (Beograd, 1957) srpska pesnikinja, esejistkinja, kritičarka i prevoditeljka, koja živi i radi u Parizu. Sarađivala je sa mnogim važnim umetnicima, između ostalog i sa pesnikom Alenom Ginzbergom. Predavala je književnost i teoriju avangarde u SAD. U Evropi predaje avangardno pozorište i performans na Sorboni i na univerzitetu Pariz 8. Sarađivala je sa časopisima i novinama: Delo, NIN, Politika, Prestup, Moment, El Pais, New York Arts Magazine, American Book Review, East Village Eye…

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište