fbpx

header

Predstavljena kniga o kompozitoru Zoranu Hristiću

Monografija o proslavljenom srpskom kompozitoru Zoranu Hristiću „Mozaik sećanja“ autorke Snežana Nikolajević, kako dolikuje, našla se na počasnom mestu srpskih knjižara, kao novitet u izdavaštvu RTS-a.

 

Snežana Nikolajević je rekla da je njeno poznanstvo s Hristićem (1938-2019), uz obostrano uvažavanje, trajalo pola veka, a sve je počelo tako što je pisala muzičku kritiku. Кompozitor je potom bio šef Nikolajević u Muzičkoj redakciji Radiotelevizije Srbije.

 

U pisanju knjige “Mozaik sećanja: Zoran Hristić” Snežani Nikolajević su pomogli Vesna Кršić, Dragan Vukić, Jovan Кolundžija, Slavko Pervan, Slobodan Marković, Marija Ćirić, Zoran Jerković, Bora Dugić, Ljubiša Jovanović i Gordana Lazarević.

 

-Veliki je njihov doprinos zbog toga što su mi omogućili da sklopim to što sam želela – mozaik sećanja. Sva ta sećanja prerađenja kroz moje viđenje Zoranovog opusa i života – rekla je Nikolajević.

 

Кada je Zoran Hristić preminuo, njegova životna saputnica Gordana Lazarević je pozvala Snežanu Nikolajević da napiše knjigu o njemu.

 

Odgovorna urednica Muzičke redakcije RTS-a Silvana Grujić je ocenila da je „Mozaik sećanja“ „toliko zanimljiva i pitka knjiga da mogu da je čitaju muzički stručnjaci i analiziraju studenti i koriste u svom radu“.

 

Odgovorni urednik Izdavaštva RTS-a Dragan Inđić je rekao da kada je Zoran Hristić kao predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta bio išao u Grčku da ugovori gostovanje, a prema iskazu jednog svedoka, „Grci su ga gledali kao Boga zato što je podsećao na Apolona“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište