fbpx

header

Predstavljena kniga o kompozitoru Zoranu Hristiću

Monografija o proslavljenom srpskom kompozitoru Zoranu Hristiću „Mozaik sećanja“ autorke Snežana Nikolajević, kako dolikuje, našla se na počasnom mestu srpskih knjižara, kao novitet u izdavaštvu RTS-a.

 

Snežana Nikolajević je rekla da je njeno poznanstvo s Hristićem (1938-2019), uz obostrano uvažavanje, trajalo pola veka, a sve je počelo tako što je pisala muzičku kritiku. Кompozitor je potom bio šef Nikolajević u Muzičkoj redakciji Radiotelevizije Srbije.

 

U pisanju knjige “Mozaik sećanja: Zoran Hristić” Snežani Nikolajević su pomogli Vesna Кršić, Dragan Vukić, Jovan Кolundžija, Slavko Pervan, Slobodan Marković, Marija Ćirić, Zoran Jerković, Bora Dugić, Ljubiša Jovanović i Gordana Lazarević.

 

-Veliki je njihov doprinos zbog toga što su mi omogućili da sklopim to što sam želela – mozaik sećanja. Sva ta sećanja prerađenja kroz moje viđenje Zoranovog opusa i života – rekla je Nikolajević.

 

Кada je Zoran Hristić preminuo, njegova životna saputnica Gordana Lazarević je pozvala Snežanu Nikolajević da napiše knjigu o njemu.

 

Odgovorna urednica Muzičke redakcije RTS-a Silvana Grujić je ocenila da je „Mozaik sećanja“ „toliko zanimljiva i pitka knjiga da mogu da je čitaju muzički stručnjaci i analiziraju studenti i koriste u svom radu“.

 

Odgovorni urednik Izdavaštva RTS-a Dragan Inđić je rekao da kada je Zoran Hristić kao predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta bio išao u Grčku da ugovori gostovanje, a prema iskazu jednog svedoka, „Grci su ga gledali kao Boga zato što je podsećao na Apolona“.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište