fbpx

header

Otkrijte sve što niste znali o Andriću

ivo-andricu

Promocija knjige „Priča o Andriću – antikolonijalni razgovori“, održana je u četvrtak 24. februara u 13 časova u Galeriji Zavoda.

 

Novom edicijom „Kulturni kod“ Zavod za proučavanje kulturnog razvitka želi da istakne upravo ono što je u srpskoj kulturi i kulturnoj politici temeljno, određujuće i trajno.

 

Knjiga pruža nova čitanja „andrićevskih tema“ iz pera naših najznačajnijih savremenih pisaca, književnih kritičara i teoretičara poput Vladimira Pištala, Muharema Bazdulja, Vesne Trijić, Predraga Petrovića…

 

U fokusu je Andrićev anitkolonijalni i poetički doživljaj sveta. Bio je motivisan otporom prema kolonijalizmu i bilo kakvom nametanju ideja i vrednosti koje bi bile u suprotnosti sa sopstvenom kulturom.

 

Na promociji knjige o Andriću govorili su poznati srpski književnici Vladimir Pištalo, Muharem Bazdulj i Slađana Ilić, urednica edicije.

 

Ivo Andrić, rodom iz Travnika, rođen je 9. oktobra 1892. godine. Bio je srpski i jugoslovenski književnik, doktor nauka i diplomata Kraljevine Jugoslavije.

 

Dobio je Nobelovu nagradu za književnost, 1961. godine, za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje.

 

Andrić je bio pripadnik naprednog revolucionarnog pokreta protiv Austrougarske vlasti i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije. U austrijskom Gracu je diplomirao i doktorirao. Period između dva svetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije.

 

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti u koju je primljen 1926. godine. Njegova najpoznatija dela su „Na Drini ćuprija“ i „Travnička hronika“, „Prokleta avlija“, „Gospođica“ i „Jelena, žena koje nema“.

 

U svojim delima se uglavnom bavio opisivanjem života u Bosni za vreme osmanske vlasti.

 

U Beogradu je osnovana Zadužbina Ive Andrića, prva i najvažnija odredba piščeve oporuke. Cilj je bio da se njegova zaostavština sačuva kao celina i da se nameni za opšte kulturne i humanitarne potrebe. Na osnovu piščeve testamentarne volje, svake godine dodeljuje se Andrićeva nagrada za priču ili zbirku priča napisanu na srpskom jeziku.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište