fbpx

header

Od prosjaka do pisca – Meti Kamberi promoviše roman „Valcer otpisanih“

Iako je do samo pre deset godina bio nepismen, Nišlija, Meti Kamberi, sada drži u rukama svoj treći roman, pod imenom “Valcer otpisanih”.

 

U četvrtak, 12. maja, u hotelu „Atera“ (Knez Mihajlova 1), s početkom u 19.30 časova, Kamberi će napokon promovisati svoju treću knjigu po redu, koju je zbog globalne pandemije neko vreme držao u fioci.

 

Kamberi je pravi primer kako se od dečaka koji je do svoje dvanaste godine promenio tri hraniteljske porodice, prosio na ulici i pobedio kocku, može postati vrsni pisac.

 

Meti je sa ulice došao u peti razred OŠ „Duško Radović“, ali nije znao da piše. Osim toga, nije poznavao ni kako izgleda okrilje toplog doma, ali je i te kako znao šta su oskudica i strah od batina, koje su mu uterivale strah u kosti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meti Kamberi (@metiikamberi)

 

Kako i sam kaže, zahvalan je vaspitačima što su mu dali ljubav, toplinu i podršku koji nikada nije imao.

 

–Ako sam mogao da preživim kao dete na ulici, da žuljevitim prstima sastavljam rečenice nakon dana na građevini, mogu i da završim fakultet. Onda ću pomagati i pokušati da vratim na pravi put onu dečicu, uplašenu i napuštenu, koju ni sistem ni institucije ne mogu i ne žele da zaštite – govori Kamberi.

 

–Moja majka nije umela drugačije. Ona je mučena žena, naučena samo na patnju i muku. Nije imao ko da joj pokaže kako da zaštiti sebe i svoju decu. Knjigu koju sam napisao niti razume niti ume da pročita. Zato sam tu, da glasno kažem da je važno prekinuti taj naučeni lanac nesreće i mučenja, koji je često prisutan u romskim porodicama – ističe Meti.

 

Nakon svog prvog romana „Grad bola“, koji je biografija, i njegovog nastavka – „Grad greha“, „Valcer odbačenih“ je treće ostvarenje mladog Nišlije.

 

„Valcer odbačenih“  donosi svežinu i jedinstvenost, koja počinje sasvim obično, a završava se pomalo neobično, a sam autor tvrdi da je u pitanju roman koji “nema pravila korake i ritam”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meti Kamberi (@metiikamberi)

 

Roman govori o momku po imenu „Šaol”, večito rastrzanom između krajnosti svoga bića: harmonije i haosa, rada i lenjosti, uzvišenosti i pohote, između žudnje i nemoći. Šaol, čije je drugo ime Košar Šaol, postaje žigolo, razvratan i bludan.

 

Ovo je priča o bliskosti, usamljenosti, večitom traganju za smislom. O autentičnoj razmeni pravih vrednosti kroz odnos sa prijateljem Koljom, o spoznaji ljubavi sa Sudinicom Sandrom, koja pobeđuje sve njegove mračne unutrašnje porive, o pretrpljenom bolu ranjenog tela na putu ljubavi, i još više – ranjene duše na kraju tog puta.

 

Ne propustite da pročitate roman “Valcer odbačenih” Metija Kamberija.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište