fbpx

header

Objavljena nova knjiga pesama Žarka Milenkovića

poezija-Žarka-Milenkovića-knjiga-arhipelag-2022

U pesničkoj ediciji Element, u izdanju Arhipelaga, upravo je objavljena nova knjiga pesama Žarka Milenkovića „Svakodnevno ubijanje života“.

 

Nastale u proteklih nekoliko godina, Milenkovićeve pesme jesu, pre svega, pesme iskustva na koje se nadovezuje istančana pesnička kultura.

 

– Kada pročita jezgrovite pesme Žarka Milenkovića u knjizi „Svakodnevno ubijanje života“, dovedene do osnovnih reči, čitalac će lako videti koliko je naslov ove knjige opravdan i tačan. U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici. To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu. To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

 

U pesmama Žarka Milenkovića iskazuje se melanholično iskustvo konkretnog vremena i konkretnog prostora prelomljeno kroz individualizovanu pesničku perspektivu.

 

– Milenković svedoči u proceđenim stihovima iskustva, bez patetike i bez jakih reči. Opredeljen za poeziju kao osnovni govor o najvažnijim sadržajima ljudske svakodnevice. Samo kratkotrajni letnji obredi i poneko zimsko sećanje na kakav trenutak neponovljivog života unose vedrinu u ovu melanholičnu sliku svakodnevice – kaže Božović.

 

Žarko Milenković, rođen u Prištini, 1988. godine, je pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti.

 

Objavio je knjige pesama „Kenotaf“ (2014) i „Krhotine leta“ (2019). Tu je i knjigu eseja „Tmina i praznina“, „Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka“ (2021).

 

Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije „Grigorije Božović“ za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine. Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište