fbpx

header

“Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma”

Nova knjiga “Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma” publiciste i filmologa Tomislava Gavrića, koju je objavio Filmski centar Srbije, biće promovisana u petak, 4. februara u 13 časova u maloj sali Kinoteke.

 

Specijalna projekcija filma o nastanku festivala FEST

 

Na promociji će govoriti Žarko Dragojević, filmski reditelj i publicista, Dr Ivana Kronja, filmolog i kulturolog, i autor Tomislav Gavrić.

 

-Knjiga Tomislava Gavrića, po svom obimu i zamahu, ali i po svojim teorijskim aspiracijama, retka je u srpskom filmskom izdavaštvu. Knjiga sinteze u najboljem smislu reči, Gavrićeva knjiga je izdavački presedan. Ona je to najpre zahvaljujući retkoj teorijskog elaboraciji, erudiciji i analitičkom daru zapažanja – rekao je Miroljub Stojanović.

 

Urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije je dodao da kroz 13 poglavlja svoje knjige Gavrić zahteva strpljivog i posvećenog čitaoca, koji će  uživati u problematizovanju ontologije filma, novim pogledima na autorstvo, ali pre svega, na izvanrednim interdisciplinarnim delovima o suodnošenju filma i drugih lepih umetnosti.

 

Autor knjige “Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma” Tomislav Gavrić rođen je 1948. u Valjevu, a studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bavi se teorijom i estetikom filma, masovnih komunikacija i prevođenjem. Autor je danas nezaobilaznih knjiga “Moć imaginacije – Eseji o filmskom žanru”, “Metode filma – Ogledi iz teorije filma”, “Rečnik okultizma”, “Rečnik političkog mišljenja”, “Estetika radio drame” i mnogih drugih.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište