fbpx

header

Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“

pia-leino-roman-nebesa-2022

Predstavljanje distopijskog romana „Nebesa“ finske književnice Pie Leino, biće održana u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15).

 

Razgovor o romanu biće upriličen u okviru VIII Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“. Pored autorke, o knjizi će govoriti književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica Jelena Nidžović.

 

Radnja romana „Nebesa“ smeštena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.

 

Pia Leino se u svom delu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. godine nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

 

Pia Leino rođena je 1977. godine. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004. i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu.

 

Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored „Nebesa“, napisala je još dva romana. U romanu „Ružna blagajnica“ se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju. Drugi roman „Prekovremeni rad“ je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živeli svoj život da znamo kada ćemo umreti…

 

Promocija romana „Nebesa“ zakazano je za ponedeljak, 4. jul s početkom u 20.20 sati.

 

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan. Za udoban boravak i osveženje posetilaca pobrinuće se kompanija Frikom.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište