fbpx

header

Hipnos u zemlji filma: Razgovor o novim knjigama Pavla Levija

hypnos-Pavla-Levija-knjige-2022

U Jugoslovenskoj kinoteci održava se razgovor o novim knjigama Pavla Levija. U razgovoru učestvuju Pavle Levi, umetnica Milica Tomić i reditelj Ognjen Glavonić, a moderira Petar Milat.

 

Nakon šta će u „Raspadu Jugoslavije na filmu“ (Biblioteka XX vek, 2009.) i „Kinu drugim sredstvima“ (MSU Beograd & Filmski centar Srbije, 2012.) artikulisati svoja osnovna promišljanja o estetičkim i političkim implikacijama filma, u svoje sledeće tri knjige Pavle Levi na praktičan način demonstrira svoje teorijske pozicije.

 

U saradnji s dizajnerom Andrejom Dolinkom i Multimedijalnim institutom, Levi će u „Cimanju slike“, „Minijaturama“ i „Hypnos in Cineland“ svoj koncept kina drugim sredstvima proširiti na medij knjige. Time prevazilazi okvire uobičajenih filmoloških istraživanja.

 

To se posebno tiče najrecentnijih naslova „Minijature“ i „Hypnos in Cineland“. Oni već svojim nestandandardnim dimenzijama i izgledom plene pažnju.

 

„Minijature“ su splet analitičkih osvrta na politiku filmske forme u nekim od najzanimljivijih ostvarenja iz savremene kinematografije na jugoslovenskom prostoru. U slikovnici na engleskom jeziku „Hypnos in Cineland“ glavni lik knjige promoviše ono što autor naziva epistemološkim užitkom generalizirane filmofilije.

 

Pavle Levi je redovni profesor istorije i teorije filma na univerzitetu Stanford u Kaliforniji. Dobitnik je nagrade „Nebojša Popović“ u 2021. godini. Nagrada mu je dodeljena za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

 

Razgovor o knjigama Pavla Levija se održava u četvrtak, 14. jula sa početkom u 19 časova u Multimedijalnoj sali Kinoteke.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište