fbpx

header

Džoni Štulić – predstavljen 2. tiraž knjige o legendarnom muzičaru

džoni-štulić-zlatomir-gajić

Iako je u januaru ove godine prošlo više od trideset godina od kada je najveći pesnik jugoslovenskog roka, Branimir Džoni Štulić, odlučio da odstupi sa javne scene, interesovanje publike za njegov rad nikada se nije ugasilo.

 

Zato je i autor Zlatomir Gajić bio inspirisan da napiše i objavi knjigu pod nazivom “Rok pesnik Branimir Džoni Štulić”, a za čiju promociju drugog izdanja tiraža je održana i tribina – osvrt na Štulićevo stvaralaštvo.

 

 

Zasnovana na doktorskoj disertaciji koja potiče iz 2018. godine, knjiga je težište poezije koju je umetnik realizovao kroz primese rok zvuka. Tokom istraživanja, sakupljeni su materijali koji analiziraju Štulićevo delo, njegove životne epizode, lutanja i međuljudske odnose koji su uticali na celokupan stilski izraz i ideje.

 

 

Kako navodi Zlatomir Gajić, pisac sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, bavljenje rokenrolom nije bilo jednostavan zadatak:

 

 

“Rokenrol je bio spoj dve umetnosti – sviranja i pevanja, a umetnici su u to vreme recitovali svoju poeziju, kao što su to radili guslari. Mladi su uz rok muziku počeli da se interesuju za poeziju”. Prilikom pisanja knjige, autor se osvrnuo na 250 Štulićevih pesama, pri čemu je primetio da njegovi stihovi i muzika čine kulturološki, sociološki, muzikološki, a onda i medijski fenomen. Malo je reći koliko je Štulićev uticaj oduvek sveprisutan i „glasan“ – baš tamo gde treba da bude.

 

 

Promocija drugog tiraža knjige “Rok pesnik Branimir Džoni Štulić” realizovana je uživo, a mogla je da se prati i online, putem Zoom-a. Štulić i danas važi za jednog od najvećih mistika jugoslovenske rok scene, imajući u vidu da sve do 1. januara 2022. godine nije objavio nijednu pesmu, sa pauzom započetom davne 1997. godine. Trostruki album pod nazivom “Splet” sadrži 28 pesama i predstavlja neočekivan povratak Štulića na muzičku scenu – naravno, pitanje je koliko će tu i želeti da ostane, ovog puta.

 

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište