fbpx

header

Dve sjajne knjige „Dostojevski“ i „Tarot“

Tarot-Dostojevski-knjige-2022

Predstavljamo vam dve knjige „Dostojevski“ Andrea Žida i „Tarot“ Alehandra Hodorovskog iz Arete knjižare.

 

„Mora li čovek da bude impersonalan da bi bio srećan? Je li spas u brisanju ličnosti? Sasvim suprotno tome: ne samo da ne treba brisati ličnost, nego treba postati ličnost“, Fjodor Mihajlovič Dostojevski.

 

Andre Žid se u brilijantnoj studiji o slavnom piscu bavi analizom književnih dela i važnim događajima iz njegovog života. Upravo su ta dešavanja oblikovala njegovu dušu i inspirisala ga da stvori neke od najkompleksnijih likova svetske književnosti.

 

Govoreći o životu i delu Dostojevkog, Žid osvetljava ono u čoveku i svetu što je stvorilo pisca. A to je, nesumnjivo, neutaživ apetit za čitanjem i bezgranično čovekoljublje. Knjiga „Dostojevski“ se može kupiti u izdavaštvu „Arete“.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Areté (@areteknjige)

 

Andre Žid (1869–1951) je bio francuski književnik, poznat po romanima „Imoralist“, „Uska vrata“, „Podrumi Vatikana“, „Kovači lažnog novca“, zbirci eseja „Koridon“, kao i po svom višetomnom dnevniku.

 

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost. Zbog svojih pogleda na moral, religiju i društvo, predstavlja jednu od najkontroverznijih pojava u književnosti dvadesetog veka. Godinu dana nakon njegove smrti Vatikan je čitav njegov opus stavio na spisak zabranjenih knjiga. Godinama je bio glavni urednik Francuske nove revije.

 

Knjiga „Tarot“

 

„Ovo je monumentalno i jedinstveno delo, jednostavno i snažno poput arhitekture piramida i trajno poput njih; knjiga koja sažima sve nauke, čije beskonačne kombinacije mogu da reše sve probleme; knjiga koja govori dok nagoni na razmišljanje; knjiga koja inspiriše i reguliše sve moguće koncepte: možda remek-delo ljudskog uma, i sigurno jedna od najlepših stvari koje nam je ostavila antika“, Tarot.

 

Pripremite se za još jedno nezaboravno putovanje sa Alehandrom Hodorovskim i njegovim moćnim saveznikom – Tarotom.

 

Hodorovski, u svom prepoznatljivom psihomagičnom stilu, Tarot koristi kao alat koji nam omogućava da spoznamo sebe. Svaka karta je ogledalo koje reflektuje naše trenutno psihološko stanje. Tumačenje Tarota je zamišljeno kao složeni sistem veza između karata koji teži da se poveže u jednu veliku mandalu, sliku koja dovodi do prosvetljenja.

 

Uz srpsko izdanje knjige „Tarot“ čitaoci dobijaju i karte originalnog Marsejskog tarota koje su redizajnirali Filip Kamoan i Alehandro Hodorovski. Uz ove karte svako može praktično da primeni znanja stečena iz knjige i sam postane tarolog.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Areté (@areteknjige)

 

Otvara se višeznačan, zabavan i uzbudljiv svet Tarota koji se sastoji od Velikih i Malih arkana. To su živopisni likovi sa kostimima i gestovima koji čine jedan simbolički, beskrajno mnogoznačan jezik koji čeka odvažne pojedince da ga dešifruju.

 

Korice knjige je dizajnirala Anja Banješević.

 

Alehandro Hodorovski (1929) je čileansko-francuski filmski stvaralac, umetnik i pisac. Od rane mladosti su ga zanimali umetnost, misticizam, religija i spiritualnost. Sa dvadeset godina se priključio nadrealistima u Francuskoj. Nakon toga, u Meksiku je osnovao avangardno pozorište i napravio neke od kultnih filmova. Njegova najpoznatija filmska ostvarenja su „Sveta planina“ i „El Topo“.

 

Ovaj intelektualac širokih vidika bavi se pantomimom, pozorištem, psihoterapijom, književnošću, zen-filozofijom, muzikom, ezoterijom… Više od pola veka, Hodorovski organizuje radionice, vodi kurseve, predavanja i besplatno tumači karte restauriranog Marsejskog tarota.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište