fbpx

header

Dorsi – Pet opakih godina muzike za ceo život

Knjiga o Dorsima

Кnjiga „Dorsi – Pet opakih godina muzike za ceo život” Grejla Markusa objavljena je na srpskom u izdanju „Кlija” u prevodu Zorana Paunovića.

 

-Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Grejl Markus nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje kako svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, tako i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe ’Dorsi’ – rekao je Zoran Paunović.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Doors (@thedoors)

 

Već podnaslovom „Pet opakih godina muzike za ceo život” ove knjige, Grejl Markus predočava razlog svoje fasciniranosti ovim bendom. U središte čitalačke pažnje nije stavljen ni mit oko „Dorsa”, niti kult smrti Džima Morisona, već muzika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Izdavačka kuća Clio (@ipclio)

Autor Markus nastoji da pruži odgovor na pitanje kako to da četrdeset godina nakon raspada grupe i Morisonove smrti, i dalje nije moguće provesti dva sata u vožnji, a ne čuti na radiju bar jednu njihovu pesmu. Кako to da je bend koji je postojao svega pet godina do danas ostao slušaniji od gotovo svih koji su stvarali u istom periodu? Autor odgoneta kako je duh „Dorsaˮ ostao netaknut zubom vremena, te njihova muzika i dalje treperi od straha koji je u njihovo vreme lebdeo nad zemljom ne tako davno pogođenom ratnim užasima.

 

Grejl Markus je američki pisac, muzički novinar i ekspert za američku pop-rok kulturu. Nekadašnji kritičar i kolumnista kultnih magazina, poznat je po jedinstvenom, u biti esejističkom stilu i osobenom pristupu rok muzici, koju sagledava u širem kulturološkom kontekstu. Napisao je knjige posvećene rokenrolu („Istorija rokenrola u deset pesma”) i njegovim najzvučnijim predstavnicima, kao što su Bob Dilan i Elvis Prisli.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište