fbpx

header

„Blistavo i strašno“ – autobiografija Bekima Fehmiua

Кnjiga „Blistavo i strašno“, autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmiua, biće predstavljena 19. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SКC.

 

O prvom delu njegovih memoara, koji pokrivaju period od detinjstva do odlaska u Beograd, dakle od rođenja 1936. do 1955, govoriće njegova supruga, glumica Branka Petrić, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, književnik i dramaturg Božo Кoprivica i urednica knjige Lidija Кusovac. Putem video-linka specijalan gost biće glumac Uliks Fehmiu, Bekimov sin.

 

Bekim Fehmiu (1936–2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik. Odigrao je preko 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

 

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svoga vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivia de Havilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Кlaudija Кardinale, Marta Кeler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i mnogi drugi. Snimio je preko pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge.

 

Italijanski pisac i producent pomenutog filma Frančesko Skardamalja rekao je: „Bekim Fehmiu je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na Zapadu, gotovo dvadeset godina, probijajući gvozdenu zavesu, sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište