fbpx

header

„Beogradski akvarel“ o najurbanijim beogradskim damama

beogradski-akvarel-dani-beograda

Promocija knjige kratkih priča Ljubice Кubure „Beogradski akvarel“ biće održana u sredu, 2. marta u 19.30 časova u Maloj Sali Кolarčeve zadužbine. Na promociji će učestvovato novinar i rok kritičar Petar Peca Popović, profesorka srpskog jezika Aleksandar Mihajlović i direktor „Кljuč izdavaštva“ Milan Tpković.

 

Knjiga Čedomira Antića o burnim devedesetim

 

Drugo i dopunjeno izdanje knjige kratkih priča Ljubice R. Кubure „Beogradski akvarel“ sadrži trideset kratkih priča, fragmentarnih isečaka ljudskih sudbina, trenutaka istrgnutih iz života pojedinca, „pribeleženih onim našim podmuklim osećanjem: tugom“.

 

Velika paleta likova, od tinejdžera koji se prvi put upoznaju sa osećanjem ljubavi, ljudi u srednjim godinama na važnim prekretnicama u životu, ljudskih sudbina koje se pred našim očima gase, priče ispričane iz ugla muškarca, ali i dečaka; žene, ali i devojke. Petar Peca Popović rekao je da u zbirci Ljubice R. Кubure ima „nepobeđenog šmeka i širine duha koje baštine čuvari nesrušenih zidina“.

 

beogradski-akvarel

Foto: Promo / Beogradski akvarel

 

Izložba “Petar, Marko i Petar” u Galeriji Nikola Radošević

 

Novinar i rok kritičar Predrag Pec Popović je rekao da je zbirka “Beogradski akvarel” Ljubice Кubure kolaž bajkovitih priča u kojima ima nepobeđenog šmeka i širine duha koje baštine čuvari nesrušenih zidina.

 

-Tako skupljene te priče čine da ovaj grad bude posebniji, topliji i nežniji nego što danas jeste. Jer ženski akvarel nikad nije od mramora, kamena i željeza. Ljubica piše na onaj isti način kako su svojevremeno opšte divljenje izazivale ulicama, kejovima, scenama i oblacima „lepe žene prolazeći kroz grad“: Beba Lončar, Olivera Кatarina, Nikica Marinović, Ljubica Otašević, Milena Dravić, Milja Vujanović, Neda Arnerić, Lola Novaković, Vera Čukić, Vesna Vulović, Biljana Ristić, Ana Leković, Maja de Rado, Margita Stefanović, Tanja Bošković, Sonja Savić… One prolaze a razgovori prestaju, vreme gubi smisao i sunce nikad ne zalazi. Gospođica Кubura jeste u pravu da „uspomene loše idu uz Džonija Štulića“, ali ako se odreknemo uspomena, akvarelnih i poučnih priča, šta nam onda ostaje – rekao je Peca Popović.

 

Top lokacije za kupovinu polovnih knjiga: Beograd je jedna velika biblioteka

 

U zbirci “Beogradski akvarel”, koja obuhvata priče o autentičnim i običnim ljudima iz Beograda, pronalazimo „slike” sa velikom paletom likova – od tinejdžera koji se prvi put upoznaju sa osećanjem ljubavi, sa ljudima u srednjim godinama, sa onima na važnim životnim prekretnicama, kao i sa ljudskim sudbinama koje se pred našim očima gase. To su fragmentarni isečci ljudskih sudbina, jedan trenutak istrgnut iz života pojedinca i zanavek zapisan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište