fbpx

header

Bege Fank objavio novu knjigu „Dobar Rep“

Bege-Fank-knjiga-dobar-rep-2022

Kada kažemo rep muzika, obično pomislimo na globalni umetnički fenomen koji je iznedrila afroamerička zajednica. On obuhvata čitav niz elemenata: oblačenje, nakit, ponašanje, rimovanje, semplovanje, pravljenje bitova, matrica… Nastao je početkom 80-ih, dugo se i u različitim pravcima razvijao. Međutim, njegovu esencijalnu ideju je do kraja izveo Dorćolac, Beograđanin, Srbin – Predrag Vukčević Bege Fank.

 

Knjiga „Dobar Rep“ nesvakidašnje je provokativna vožnja kroz istoriju stila, nabijena erudicijom, stavom i, možda najvažnije, duhom. Reč je o autentično napisanom vodiču kroz najvažnije sociološke i društvene fenomene afroameričke kulture druge polovine 20. veka. Sve nakon sloma Pokreta za građanska prava Afroamerikanaca.

 

Bege-Fank-knjiga-dobar-rep-2022

Foto: Promo

 

U središte društvenih previranja postavlja muljatora kao vitalnu borbenu mašinu spremnu da se uspešno nosi kako sa belačkim rasizmom i kapitalističkom represijom koju je bela zajednica nametnula ostalima.

 

Paralelno s tim, knjiga zagovara prevrednovanje srpske i jugoslovenske tradicije zasnovane na bitovima i rimama, analizirajući i dajući neretko ekscentrična. Ipak je i duhovita i sadrži argumentovana tumačenja stilova domaćih autora Bad Copy, General Two, Moskri….

 

Čitava naracija o repu kao žanru data je s obzirom na začetak i razvoj srpske rep kulture. Ne kao udaljenog fenomena istorijskog proučavanja, već kao dela proživljenog iskustva koje je oblikovalo samog autora.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @begefank

 

Ruku pod ruku sa erudicijom, pozivanjem na autoritete i manje poznate reference, u slengu su opisane anegdote o nastanku tzv. drugog talasa srpskog repa u drugoj polovini 90-ih, ali i šire. To su odrastanje u Beogradu, druženja, rasprave, izlasci. Kao logičan sled, na to se nadovezuje priča o prvim snimcima, greškama i uspesima, formiranju stila i sada već dugoj karijeri Bege Fanka, nespornog partimejkera i hitmejkera na našoj sceni.

 

– Stigla je knjiga u kojoj sam uz lične priče o odrastanju s repom i o tome kako ga je moja generacija odomaćivala na našim prostorima, rešio i globalno najvažnije pitanje – „Šta je (pravi) rep?“. A zatim, kao da to sve nije dovoljno… Pokazao i kako sam taj pravi rep svojim konceptom „Dobrog repa“ logički izveo do kraja, završio njegovu istoriju – rekao je Bege Fank.

 

Bege Fank kaže da nije samo da njegove izjave samo zvuče previše razmetljivo već one zaista jesu takve i to namerno.

 

Bege-Fank-knjiga-dobar-rep-2022

Foto: Renato Miskolci

 

– Objasnio sam zbog čega je bitno biti razmetljiv, biti kul i kako nas tome uče mnoštva prevara raznih varalica. Najviše crnih muljatora i elite muljatorske ekipe – crnih makroa. Konačno, objasnio sam kako sam prevario sebe da bih postao apsolutno doba – kaže Vukčević.

 

Glavni junak knjige nije obično JA, već onaj duhovni stav koji je – od Jeremije Krstića, preko Zelenog Zuba kao Najboljeg, do Ruške Jakić. U povremenim naletima uzdrmavao je ovdašnju mejnstrim kulturu, krunišući ego i temperament kao najvažnije osobine umetnika, ali i svih oblika domaćih muljatora. Stoga se, van priče o muzici, „Dobar Rep“ može čitati i kao slavljenje i bodrenje radikalne umetnosti Držanja Do Sebe. To je stav koji ne može da iznese bilo ko.

 

Postoje knjige koje beleže istoriju određenog perioda popularne kulture, i one koje se bave karijerom nekog autora-benda. Postoje autobiografije, i knjige koje fenomene pop kulture sagledavaju iz akademskog ugla… Ali retko se sreću one koje na ubedljiv način sadrže sve to, čineći celinu. Zato „Dobar Rep“ Predraga Vukčevića predstavlja redak događaj u našoj kulturi.  Bege Fank je rep barbarogenije za 21. vek. „Dobar Rep“ nije njegova poslednja knjiga.

 

Bege Fank – O autoru knjige „Dobar Rep“

 

Predrag Vukčević Bege Fank je tekstove o repu, hip-hopu i plesnoj muzici objavljivao na portalima Popboks, My People i Before After, u naučnom časopisu Kultura, kao i u magazinima Urban Bug i Huper. Sa Goranom Musićem je potpisao esej o jednoj tradiciji srpskog hip-hopa u zborniku o istočnoevropskom hip-hopu „Hip-Hop at Europe’s Edge“ (Indiana University Press, 2011).

 

Bege-Fank-knjiga-dobar-rep-2022

Foto: Marko Popović

 

Osnivač je virtuelne zajednice „Бегефанк“ pod čijim se okriljem od 2010. bavi otkrivanjem i afirmacijom beogradskih fank sadržaja i pojava od kraja 60-ih prošlog veka do danas. U okviru svojih „100% Бегефанк“ žurki i jam sessiona, od 2016. je ugostio Zorana Simjanovića, Nenada Stefanovića Japanca, Bobana Petrovića, Dušana Duleta Petrovića i druge velikane fank tradicije Beograda.

 

Predrag je na hip-hop scenu stupio kao stariji maloletnik. Kao DJ_Ape je u periodu 1996-2004. bio jedan od istaknutijih jungle/d’n’b i party hip-hop DJ-eva u Srbiji i komšiluku.  Od 2000. društvo mu kao DJ-u prave neki od prvih ovdašnjih party MC-jeva: npr. Oliver Nektarijević i Đorđe Miljenović. Te 2001. i naredne dve godine bio je DJ BBoy Battle of the Year takmičenja SR Jugoslavije.

 

Od 2009. se pod imenom Lou Benny aktivnije vraća prvoj muzičkoj ljubavi – pisanju rima i repovanju. Milan Stanković SevdahBABY je potpisan kao saradnik njegovih prvih zapaženih pesama „Yo!hambin 91“ i „Znooojjj (Бегефанк)“. Usledili su solo radovi, autorske i izvođačke saradnje sa domaćim soul i funk muzičarima. Neki od njih su Marko Louis i grupe MaraQYa i St. Louis Band, Nenad Stefanović Japanac, Zemlja gruva, ali i mnogim akterima rep scene na ex-Yu prostorima. Uz nekoliko EP izdanja, 2019. je objavio svoj jedini LP Dobar Rep. Time je razvio istoimeni koncept „Dobrog Repa“ kojim je srpski rep odneo najdalje u afroameričke knjige. Sa ženom Ljubicom i sinom Jugom živi u Beogradu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište