fbpx

header

Predstavljenja antologija srpske ženske poezije na španskom jeziku

Knjiga

-Objavljivanje izbora savremene srpske poezije na španskom otvara put da se objavljuju pojedinačne zbirke naših pesnikinja na španskom i drugim jezicima, kazao je pisac Gojko Božović na predstavljanju antologije srpske ženske poezije na španskom „Ligera vuelta la sombra“, u Srpskom Pen centru.

 

Izbor poezije koji je prošle godine objavio madridski izdavač Vaso roto priredila je pesnikinja Radmila Lazić, a na španski prevela Dubravka Sužnjević.

 

U antologiji se nalazi izbor iz poezije Nine Živančević, Snežane Minić, Jelene Lengold, Danice Vukićević, Marije Midžović, Marije Кnežević, Jelene Marinkov, Dragice Stojanović, Dejane Nikolić, Vladislave Vojnović, Ane Ristović, Nataše Žižović, Milene Marković, Ane Seferović, Dragane Mladenović, Maje Solar, Čarne Popović.

 

Reč je o izboru sedamnaest pesnikinja rođenih između 1957. i 1989. godine. Pesme su štampane dvojezično, a na srpskom jeziku štampane su ćiriličnim pismom.

 

– Većini muških pesnika je važno da budu objavljeni u antologijama jer će se tako „užljebiti u kanon“ i biti primećeni. Žene su zapostavljene, minimalizovane, one su u našoj poeziji dekor i epizodistkinje. Za muškarce su u poeziji rezervisane velike teme, dok je sve što se tiče života, prepušteno ženama, jer one uvek imaju šta da kažu, rekla je priređivačica ove antologije pesnikinja Radmila Lazić.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Majsl Teler
Od štrebera do zavodnika: Kako je Majls Teler ukrao ženska srca u hit filmu “Top Gan – Maverik”
The-Real-McKenzies-Zappa-Barka-2022
The Real McKenzies na Zappa Barci
ellen-allien-barutana-2022
Berlinska tehno zvezda Ellen Allien u Barutani
wine-platz-fest-2022
Beogradska nedelja vina i Wine Platz Fest
dokumentarna-serija-o-kevinu-spejsiju-2022
Snima se dokumentarac o Kevinu Spejsiju

Pozorište