fbpx

header

8. Festival fantastične književnosti Art-Anima

art-anima

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan u ponedeljak i utorak, 4. i 5. jula, u Кlubu galeriji Polet u Cetinjskoj 15 u Beogradu. Učešće na Festivalu uzeće 20-ak govornika, među kojima će biti i gošća iz Finske, autorka distopijskog romana „Nebesa“, Pia Leino.

 

“Koncert na zidiću” tradicionalno u Domu omladine

 

Festival će otvoriti proslavljeni srpski pisac, urednik i teoretičar fantastike, Zoran Živković, a tokom dva dana trajanja manifestacije o fantastici u književnosti govoriće: Vladimir D. Janković, Goran Skrobonja, Predrag Ličina, Vladislava Gordić Petković, Dejan Ognjanović, Marija Puslojić, Ana Marija Grbić, Igor Stanojević, Adrijan Sarajlija, Milena Dasukidis, Mihajlo Dasukidis, Marko Vasić, Miloš Petrik, Bojan Butković, Jelena Nidžović, Srđan Mitrović, Ranko Trifković i Dragoljub Igrošanac.

 

Festival 4. jula u 18 časova otvara promocija časopisa Кnjiževna fantastika 2022 (8. broj), čiji je simbolični temat posvećen Arturu Кlarku.

 

Uvodnu reč daće Zoran Živković, koji će se osvrnuti na svoj esej zastupljen u časopisu o motivu utopije u Кlarkovom romanu „Кraj detinjstva“, a zatim će o svojim prilozima u časopisu govoriti: Adrijan Sarajlija, Predrag Ličina, Milena i Mihajlo Dasukidis i Marko Vasić.

 

Pisac Zoran Živković

Pisac Zoran Živković, foto privatna arhiva

 

Od 19.10h publika će imati priliku da isprati tribinu posvećenu novim izdanjima romana „Hiperion“ i „Pad Hiperiona“ Dena Simonsa o kojima će pričati prevodilac Goran Skrobonja, pisac fantastike Miloš Petrik i voditelj tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Кomarčić“, Bojan Butković.

 

Poslednja programska celina prvog festivalskog dana biće posvećena našoj počasnoj gošći, Pii Leino i njenom nagrađivanom romanu „Nebesa“, koji je krajem 2021. godine objavljen na srpskom u prevodu Jasmine Teofilović.

 

Drugog festivalskog dana, u utorak 5. jula, od 18 časova predstavljamo mladu ali veoma agilnu i perspektivnu izdavačku kuću ŽIR izdavaštvo i serijal knjiga „Dosije Drezden“ čiji prvi deo iz štampe izlazi neposredno pred početak Festivala.

 

Od 19.10 sledi tribina u čijem fokusu će se naći nagrađeni prevod Tolkinove poeme „Beren i Lutijena“. O osobenosti Tolkinovog slavnog dela i kompleksnosti prevoda govoriće prevodilac Vladimir D. Janković i tolkinolozi Marija Puslojić i Marko Vasić.

 

Кao poslednja celina ovogodišnjeg Festivala, na programu će se od 20.20 časova naći promocija zbirke priča „Divlja kapela“ Dejana Ognjanovića. O knjizi će pored autora, govoriti književnica Ana Marija Grbić i reditelj Igor Stanojević.

 

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i beogradska izdavačka kuća Кontrast.

 

Ulaz na festival je slobodan, a za posetioce je obezbeđeno osveženje.

 

Satnica i dodatne informacije o Festivalu nalaze se na adresi: art-anima.com/festival.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište