fbpx

header

Muzej Jugoslavije: promocija neobjavljenih zapisa Veljka Vlahovića

muzej-jugoslavije-veljko-vlahovic

U godini obeležavanja 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, u Muzeju Jugoslavije biće predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnički zapisi Veljka Vlahovića – narodnog heroja, novinara, političara, diplomate i pisca. Promocija će biti održana 23. decembra u 18h u kino-sali Muzeja Jugoslavije.

Promocija knjige „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ organizuje se u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore. O knjizi će govoriti istoričari: Božena Miljić, autorka i viša istraživačica Istorijskog instituta Crne Gore, Hrvoje Klasić, recenzent knjige, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Jovana Nedeljković, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije. Razgovor će moderirati Ana Panić, takođe kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Publikacija je nastala zahvaljujući otkriću mr Božene Miljić, koja je pripremajući izložbu iz legata Veljka Vlahovića 2018. godine pronašla fasciklu sa kucanim tekstom dnevničkih beležaka i tri godine kasnije ih priredila za štampu.

Prof. dr Hrvoje Klasić, recenzent publikacije navodi: „Iako u svom rukopisu obrađuje događaje od pre šezdeset godina, Vlahovićeva upozorenja, kao i rešenja, i danas podstiču na razmišljanje.“

Knjigu „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ ove godine je objavio Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, dok je Muzej Jugoslavije pomogao njenu realizaciju ustupivši fotografije iz bogatog muzejskog arhiva.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište