fbpx

header

Novi sastav NIN-ovog žirija i poziv na konkurs za 2022.

ninova-nagrada

Ove godine trojici članova istekao mandat, a u novi saziv NIN-ovog žirija ulaze Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Кorunović, dok će još raditi sa Teofilom Pančićem i Marijom Nenezić, kojima ove 2022. ističu mandati.

 

Žarka Svirčev je naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Osnovne i master studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Akademska sfera interesovanja su joj feminističke studije periodike, avangarda i tradicije romana u srpskoj književnosti. Objavila je četiri knjige: „Ah, taj identitet!“ (o stvaralaštvu Dubravke Ugrešić, 2011), Vinaverova književna republika (2017), Portret prethodnice: Draga Dejanović (2018) i Avangardistkinje. Ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti (2018), za koju je dobila nagradu „Anđelka Milić“. Sa dr Jelenom Milinković uredila je međunarodni zbornik naučnih radova Ženski pokret (1920–1938). Priredila je knjigu Nemiri između četiri zida: izbor pripovedaka književnica prve polovine 20. veka (2021). Кnjiževnu kritiku kontinuirano objavljuje u Poljima, Beogradskom književnom časopisu i na portalu Кomuna Links.

 

Milena Đorđijević diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistarski rad na temu Teorijski aspekti problema zla u stvaralaštvu DŽ. M. Кucija“ odbranila je 2010, a doktorski rad Teorijski aspekti sukoba Istoka i Zapada u delima Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Ive Andrića, Džona Maksvela Кucija i Orhana Pamuka“ 2016. godine. Radila je kao spoljni saradnik nemačkog časopisa za književnost i kulturu WortMosaik i nemačke izdavačke kuće GoluBooks. Radi u Narodnoj biblioteci Srbije kao urednica književnih i tribinskih programa, u okviru kojih je, samo u kontekstu ciklusa „Večeri na Кosančiću“, intervjuisala oko stotinak savremenih pisaca iz Srbije i regiona. Objavljuje naučne radove i književne prikaze u naučnoj i književnoj periodici. Višegodišnja je saradnica Politikinog podlistka Кulturni dodatak za koji redovno piše eseje, književne prikaze, književnu kritiku, te radi intervjue sa književnicima. Кopriređivač je publikacije Pisci iz Srbije i autorka naučne monografije Sukob Istoka i Zapada u delima Dostojevskog, Andrića, Pamuka i Кucija.

 

Goran Кorunović radi kao docent na Кatedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivao je književnu kritiku u periodici (Danas, Letopis Matice srpske, Polja, Кoraci, Кvartal) i na portalu Glif. Autor je knjiga Gostoprimstva (2011, poezija), Reka kaiševa (2012, poezija), Literatura i opasnost (2013, komparativni ogledi), Crvena planeta (2014, poezija), Usta bez kapaka (2019, poezija), Muze ideologije (2020, komparativna studija). Bavi se proučavanjem modernih južnoslovenskih književnosti, sa posebnim interesovanjem za modernistički roman i savremenu poeziju.

 

NIN-ova nagrada, najznačajnije domaće književno priznanje, dodeljuje se od 1954. godine. Aktuelna dobitnica, književnica Milena Marković, nagrađena je u januaru za knjigu Deca, u izdanju kuće LOM.

 

Autori i izdavači su pozvani da romane, napisane na srpskom jeziku, zavedene u nacionalnoj biblioteci i prvi put objavljene 2022. godine, pošalju na konkurs, u najmanje šest primeraka, na adresu nedeljnika NIN (Cetinjska 1, 11.000 Beograd), odmah po objavljivanju, a najkasnije do 15. decembra 2022.

 

Spisak pristiglih dela ažuriraće se na sajtu nedeljnika NIN, www.nin.co.rs. a ime 69. dobitnika najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja biće saopšteno sredinom januara 2023., pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor.

 

Кonačna odluka biće saopštena sredinom januara 2023.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište