fbpx

header

Mladim pesnicima uručena nagrada “Novica Tadić”

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka

Svečana dodela prestižne književne nagrade „Novica Tadić“ za mlade pesnike održana je u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a ovo književno priznanje sa imenom velikana srpske poezije, pripalo je Velimiru Кneževiću, autoru zbirke „Slušni aparat“, Tijani Sladoje, autorki zbirke „Oderotine“ i Jeleni Кalajdžiji, autorki zbirke „Prljavi snješko na usijanoj haubi“.

 

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović čitala je stihove nagrađenih, a o dobitnicima su govorili članovi žirija: Mirko Demić, Žarko Milenković i Vesna Trijić. Nagrada „Novica Tadić“ dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

V.d. direktora Zavoda Marko Кrstić ukazao je da je ova književna nagrada jaka ulaznica na srpsku pesničku scenu i istovremeno jasna poruka podrške koju šaljemo mladim stvaraocima.

 

Nagradu „Novica Tadić“ mladim pesnicima uručio je pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, koji je istakao da je „dobiti ovu književnu nagradu velika čast, ali istovremeno i opterećenje za autore svojom veličinom”.

 

Dodelu nagrade tradicionalno je podržala i gospođa Zorica Tadić, supruga preminulog pesnika u čiju čast se nagrada dodeljuje.

 

Nagrada „Novica Tadić“ dodeljuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Zavod je ovu književnu nagradu, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovao sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u našoj kulturi.

 

Novica Tadić (1949 – 2011) je bio istaknuti nagrađivani srpski pesnik, zastupljen u mnogim antologijama domaće i svetske poezije. Bio je urednik časopisa “Кnjiževna reč”, “Vidici” i “Кnjiževna kritika” i glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzeću “Rad”. Od 2007. godine do smrti živeo je u statusu slobodnog umetnika.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište