fbpx

header

Dobitnik NIN-ove nagrade: Knjiga „Deca“ Milene Marković

Roman-Deca-Milena-Markovic-ninova-nagrada-2022

Knjiga „Deca“ Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku.

 

Roman „Deca“ izdala je kuća „Lom“. Delo govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života.  Sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog početnog slova.

 

Autorka Milena Marković rekla je da roman pisala nekoliko godina, ali i da je odlučila da napravi roman u stihu. Kako je navela, bavila se epohom i svetom koji je zauvek nestao.

 

– Prvo da kažem da mi je velika čast što sam dobila Ninovu nagradu i što sam bila u užem izboru sa Albaharijem i Kopiclom, drugu gospodu nisam imala čast da pročitam, što ću da ispravim vrlo brzo. Bilo mi je puno srce kada sam čula objašnjenje žirija. Što se tiče poezije i proze, to je tanka linija, šta je šta – rekla je Milena Marković.

 

Roman-Deca-Milena-Markovic-ninova-nagrada-2022

Roman Deca

 

Teofil Pančić je rekao da ovo nije sezonska knjiga, već delo koje će se pamtiti.

 

– Milena piše o vremenu koje je prošla. Vrlo intimna knjiga – rekla je članica žirija Marija Nenezić.

 

Nin-ov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

 

Žiri je doneo odluku većinom glasova, a za roman „Deca“ glasali su Teofil Pančić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

 

U najužem izboru za roman godine bili su i autori: Ilija Đurović: „Sampas“ (Treći Trg/Srebrno drvo), Elvedin Nezirović: „Ono o čemu se ne može govoriti“ (Laguna), Vladimir Kopicl: „Španska čizma“ (Laguna), Srđan V. Tešin: „Mokrinske hronike“ (Arhipelag), David Albahari: „Pogovor“ (Čarobna knjiga).

 

Na adresu nedeljnika Nin je do zaključenja konkursa pristiglo 196 knjiga. Književna nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prvi laureat je Dobrica Ćosić. Kolumnista Svetislav Basara nagrađen je prošle 2021. godine za roman „Kontraendorfin“.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište