fbpx

header

Dejanu Aleksiću nagrada „Miloš Crnjanski“ za roman „Petlja“ 

Ugledna književna nagrada koja nosi ime velikog srpskog pisca Miloša Crnjanskog, a koju dodeljuje istoimena Zadužbina, ove godine pripala je Dejanu Aleksiću za debitantski roman „Petlja“.

 

Žiri u sastavu prof. Milo Lompar (predsednik), prof. Bojana Stojanović Pantović i prof. Slađana Jaćimović jednoglasno je nagradu „Miloš Crnjanski“ koja ima bijenalni karakter dodelio Aleksiću koji je prevashodno prisutan u savremenoj književnosti kao pesnik i stvaralac književnih dela za decu.

 

Nagrada „Miloš Crnjanski“ za Dejana Aleksića posebna je po mnogo čemu. Počev od činjenice da nosi ime jednog od najvećih književnika našeg jezika, pa do pravila da se dodeljuje autorima za prvu knjigu iz određene književne oblasti u kojima se ostvarivao i sam Crnjanski. Nagrada predstavlja i neku vrstu formalnog priznanja u debitantskom literarnom poduhvatu.

 

 

-Bez obzira na to što moje ime nije nepoznato u kulturnoj javnosti, prvenstveno u pesničkim krugovima i onim oko književnog stvaralaštva za decu, ovo je prvi put da neku nagradu dobijam kao prozni pisac. Navršila se godina otkako je izašao roman ’Petlja’, i do sada se o njemu lepo govorilo u medijima, bilo je nekoliko intervjua s njim u vezi, predstavljen je kritičkim osvrtima u književnoj periodici i brojnim emisijama iz oblasti kulture – rekao je Dejan Aleksić.

 

On je istakao da je nagrada „Miloš Crnjanski“ na najbolji način zatvorila krug njegovog dosadašnjeg trajanja.

 

-To me svakako čini zadovoljnim, donekle i ohrabrenim. Nisam siguran hoće li se i kako sve pomenuto odraziti na moje stvaralačke planove, ali svakako mi prija uverenje da moje isplovljavanje u pripovedačke vode nije bilo s robinzonovskim ishodom – kazao je Dejan Aleksić.

 

Pripovedana glasom mlade buntovne žene, raspete između poljuljanih vrednosnih stavova i traganja za samoostvarenjem, „Petlja“ je snažna i uzbudljiva priča koja nas vodi kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koja često dovodi do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti. Nepristajanje da se bude ono što od nas naprave drugi osnovni je motivacioni pokretač postupaka glavne junakinje.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište