fbpx

header

Izabrane pesme Slobodana Zubanovića u knjizi „Listajući vetar“

Knjiga izabranih pesama i autopoetičkih eseja jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Slobodana Zubanovića „Listajući vetar“, objavljena je u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji Izbor. U ovoj ediciji biće objavljeni izbori iz savremenih pesničkih opusa, zajedno sa autopoetičkim zapisima pesnika.

 

Izabrane pesme u knjizi „Listajući vetar“ praćene su pesnikovim zapisima o vremenima u kojima su nastajale i prvi put čitane njegove pesničke knjige.

 

Velika retrospektiva Zubanovićeve poezije, data u autorskom izboru, predstavlja reprezentativan presek njegovog pesništva od ranih pesama iz sedamdesetih do pesničkih knjiga objavljenih u dvehiljaditim godinama.

 

„Listajući vetar“ je izbor iz jedanaeset pesnikovih knjiga objavljenih u vremenskom rasponu od blizu pola veka, od „Kupatila“ objavljenog 1973. do „Ogleda oko stola“ iz 2019. godine.

 

– Ima nekoliko načina da se pesnik otrgne zaboravu i još više pristupa koje bi oko toga zastupali čitaoci, kritika, sami rapsodi, stihoklepci ili istorija književnosti, svako na svoj način. Ali nijedan ne govori o tome koliko je pri tom potrebno biti star ili mlad i kako se to u pesništvu sprovodi; to pripada strategiji lirike, da ne kažem alhemiji pesništva. Za poeziju je svakako dobro ono što je doživljeno, ali više koristi ono što je iskreno – kaže Slobodan Zubanović u jednom od autopoetičkih eseja u knjizi Listajući vetar.

 

Književni kritičar Saša Radojčić u pogovoru ovoj knjizi „Listajući vetar“ naglašava da poezija Slobodana Zubanovića pripada neoverističkom krilu savremene srpske poezije.

 

– Ovaj izbor potvrđuje dosadašnje visoke ocene Zubanovićeve poezije kao jedne od najznačajnijih neoverističkih varijanti srpskog pesništva, kao i meru njegovog odstupanja od tvrdokornog jezgra neoverističke poetike – zapisao je Saša Radojčić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Novogodišnja čarolija na Kolarcu

Praznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” zakazan je za 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti solisti Tamara Rađenović, sopran i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Pozorište