fbpx

header

Izabrane pesme Slobodana Zubanovića u knjizi „Listajući vetar“

Knjiga izabranih pesama i autopoetičkih eseja jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika Slobodana Zubanovića „Listajući vetar“, objavljena je u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji Izbor. U ovoj ediciji biće objavljeni izbori iz savremenih pesničkih opusa, zajedno sa autopoetičkim zapisima pesnika.

 

Izabrane pesme u knjizi „Listajući vetar“ praćene su pesnikovim zapisima o vremenima u kojima su nastajale i prvi put čitane njegove pesničke knjige.

 

Velika retrospektiva Zubanovićeve poezije, data u autorskom izboru, predstavlja reprezentativan presek njegovog pesništva od ranih pesama iz sedamdesetih do pesničkih knjiga objavljenih u dvehiljaditim godinama.

 

„Listajući vetar“ je izbor iz jedanaeset pesnikovih knjiga objavljenih u vremenskom rasponu od blizu pola veka, od „Kupatila“ objavljenog 1973. do „Ogleda oko stola“ iz 2019. godine.

 

– Ima nekoliko načina da se pesnik otrgne zaboravu i još više pristupa koje bi oko toga zastupali čitaoci, kritika, sami rapsodi, stihoklepci ili istorija književnosti, svako na svoj način. Ali nijedan ne govori o tome koliko je pri tom potrebno biti star ili mlad i kako se to u pesništvu sprovodi; to pripada strategiji lirike, da ne kažem alhemiji pesništva. Za poeziju je svakako dobro ono što je doživljeno, ali više koristi ono što je iskreno – kaže Slobodan Zubanović u jednom od autopoetičkih eseja u knjizi Listajući vetar.

 

Književni kritičar Saša Radojčić u pogovoru ovoj knjizi „Listajući vetar“ naglašava da poezija Slobodana Zubanovića pripada neoverističkom krilu savremene srpske poezije.

 

– Ovaj izbor potvrđuje dosadašnje visoke ocene Zubanovićeve poezije kao jedne od najznačajnijih neoverističkih varijanti srpskog pesništva, kao i meru njegovog odstupanja od tvrdokornog jezgra neoverističke poetike – zapisao je Saša Radojčić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište