fbpx

header

Festival portugalske književnosti u Beogradu

Narodna biblioteka Srbije

U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije od 24. do 26. marta održaće se Festival portugalske književnosti (PortugaLivro Belgrado).

 

Festival portugalske književnosti je trodnevna manifestacija u kojoj će umetnici iz Portugala, uz prevodioce iz Srbije, pričati o savremenoj portugalskoj književnosti, portugalskom istorijskom romanu i poeziji.

 

Specijalni gosti festivala su književnici Žoao Morgado, Afonso Kruz i Žoao Luis Bareto Gimaraeš.

 

Festival portugalske književnosti održaće se uz prisustvo publike, ali moguće ga je gledati i onlajn preko zvanične Facebook stranice Narodne biblioteke Srbije.

 

 

 

 

 

 

Festival će prve večeri, 24. marta, svečano otvoriti Viržinia Pina, ambasadorka Republike Portugala, i Neva Saravija, direktorka „Čigoja štampe“, a tema će biti „Portugalski roman“.

 

Gost večeri je spomenuti portugalski književnik Žoao Morgado, sa kim će razgovarati prevodilac dr Anamarija Marinović, dok je moderator – Milena Ðorđijević.

 

Sledeće večeri, 25. marta gost će biti Žoao Luis Bareto Gimaraeš, autor zbirke poezije „Mediteran“, dok je tema „Poezija Fernanda Pesoe i njen uticaj na stvaranje modernih portugalskih pesnika“.

 

Učesnici programa su – Studenti Katedre za iberijske studije u Beogradu, i prevodioci – dr Anamarija Marinović, Jelena Žugić i Vesna Stamenković.

 

Petak, 25. mart 2022. (19.00)

Poezija Fernanda Pesoe i njen uticaj na stvaranje modernih portugalskih pesnika.
Gost večeri: Žoao Luis Bareto Gimaraeš, autor zbirke poezije „Mediteran“
Učestvuju: Studenti Katedre za iberijske studije, dr Anamarija Marinović – prevoditeljka, Jelena Žugić – prevoditeljka i pesnikinja, Vesna Stamenković – prevoditeljka.

 

Subota, 26. mart 2022. (19.00)

Savremeni portugalski roman – stvaralaštvo Afonsa Kruza
Gost: Afonso Kruz, umetnik
Učestvuju: Jelena Žugić – prevoditeljka i pesnikinja, Vesna Vidaković – prevoditeljka, Milena Đorđijević – moderatorka.

Treće i poslednje veče, 26. Marta, na planu i programu je tema – „Stvaralaštvo Afonsa Kruza“ kroz analizu savremenog portugalskog romana.

Gost večeri će biti upravo pisac lično – Afonso Kruz sa kojim će razgovarati prevoditeljke Jelena Žugić i Vesna Vidaković, uz moderatorku Milenu Ðorđijević.

Festival se realizuje uz fizičko prisustvo publike i uživo onlajn preko zvanične Facebook stranice Narodne biblioteke Srbije.

 

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište