fbpx

header

Dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković u Parobrodu

Spisateljica Milena Marković, dobitnica 68. NIN-ove nagrade za roman „Deca“, piše o odrastanju i sazrevanju, prošlosti i budućnosti, precima i deci glavne junakinje, uspostavlja jedan široki vremenski luk, od vremena koje je bilo do onoga koje će tek biti.

 

Dobitnik NIN-ove nagrade: Knjiga „Deca“ Milene Marković

 

Ona je konstatovala da je tanka linija između poezije i proze, i da se za roman u stihu odlučila baveći se ekstazom i sudbinom, „agonijom slobode“ svojih junaka.

 

Milena Marković predstaviće nagrađen rukopis ’’Deca’’ ( Lom, Beograd, 2021) u ponedeljak, 21. februara od 19 časova u Parobrod teatru.

 

Roman poema ili roman u stihu, posložen metodom asocijacija (uredili Flavio Rigonat i Zvonko Кaranović), sadrži elemente celokupnog dosadašnjeg stvaralaštva Milene Marković. Strategijama sećanja, pamćenja i zaborava, u tvorbi identiteta svakog pojedinca sa ovih prostora, ključno je pitanje kojim se Marković bavi, pišući o ’’Deci’’… Završnica njene hibridne strukture, sa jedinim interpunkcijskim znakom-tačkom, je mirno upozorenje, kako ocenjuje dr Dubravka Bogutovac, upućeno ’’Deci’’, tj. svakom čitaocu ovog poetsko- teatralno-ritualnog  teksta: ’’…živi uči gledaj praštaj i nemoj ništa zaboraviti. ’’

 

Reč „guzica“ u knjigama ovenčanim nagradom „Štefica Cvek“

 

Milena Marković je profesorka na FDU, pesnikinja, scenaristkinja, dramska autorka. Od 2001. do 2021. u izdanju beogradskog Loma, izdate su joj knjige poezije i dramski tekstovi: Pas koji je pojeo sunce, Istina ima teranje, 3 drame, Crna kašika, Ptičije oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve (2014), Zmajeubice, Pesme za žive i mrtve, sabrane pesme (2017). Izvedene drame: Paviljoni –kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame.

 

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade ponela je niz prestižnih nagrada i priznanja: Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora, tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst, nagrade za dramsko stvaralaštvo ’’Borislav Mihajlović Mihiz ( 2007) i ’’Todor Manojlović’ (2009) povodom drame Brod za lutke itd.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište