fbpx

header

Klaustrofobična komedija u Zvezdara teatru

Kako se i u siromaštvu može biti dobar čovek, govori gorka, crnohumorna priča predstave “Klaustrofobična komedija”, koja se 10. februara igra u “Zvezdara teatru”.

 

Tekst za “Klaustrofobičnu komediju” pre tri decenije je napisao Dušan Kovačević, a predstava u režiji Darka Bajića prvi put je izvedena u Zvezdara teatru 1987. godine.

 

Pisana je tipično kovačevićevski, a u pitanju je apsurdna i opora tragikomedija složene structure.

 

-Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija – rekao je Dušan Kovačević o svom delu.

 

U prvim scenama se pojavljuju braća Teja i Jagoš simboličnog prezimena Kraj. Jagoš kao političar u usponu i Teja, pisac bez perspektive kroz upečatljive dijaloge daju svojevrsnu dijagnozu ovdašnje situacije i (ne)prilika u kojima se život razlama. Sava Odžačar je kroz čudesnu toplinu i snažnu duhovitost podigao rekvijem za ovo malo duše.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nevena Vukes (@nevena.vukes)

 

Kuriozitet predstave je kad u par navrata Sava Odžačar i Milicioner zapevaju „Stani, stani Ibar vodo…“ i kao pesmu koja je svojevrstan omaž Bati Stojkoviću. Jer, bila je to njegova pesma, Sava Odžačar jedna od njegovih legendarnih uloga, a igraju na sceni koja nosi njegovo ime.

 

U glavnim ulogama su: Ljubomir Bandović, Marko Janketić, Vanja Janketić, Nevena Vukes, Zoran Cvijanović, Stefan Trifunović, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković, Nina Nešković, Igor Grabovica i Milan Gromilić.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište