fbpx

header

“Kipuka” treća samostalna izložba Marije Čolić

Umetnica Marija Čolić (LINК) 8.2.2022. predstaviće svoje nove radove u tehnici akvarela, akrilnog spreja i tuša na staklu, na samostalnoj izložbi pod nazivom Кipuka u Galeriji Zadužbine Ilije M. Кolarca, od 18-20 časova.

 

Кipuka je treća samostalna izložba Marije Čolić čiji je preovlađujući motiv konj. Marija Čolić prvu samostalnu izložbu održala je u Torontu u Кanadi, a drugu u Beogradu. Učestvovala je na više od 45 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, pet puta na međunarodnom festivalu akvarela Fabriano u Italiji i pet puta na Bijenalu Akvarela u Beogradu, gde je 2020. osvojila prvo mesto za akvarel.

 

 

Naziv Кipuka iz kataloga, po rečima Čolićeve potiče od motiva koji u knjizi Oušn Vonga Na Zemlji smo nakratko predivni (2020) predstavlja ostrvo, užarenom lavom nesprženi deo zelenila preostao nakon erupcije vulkana. Umetnica naslovom izložbe asocira na lični stav povodom umetničkog stvaralaštva, umetnosti i kulture u savremenom društvu.

 

 

 

Sa druge strane asocijativnom alegorijom iz naziva izložbe umetnica poziva da se prisustvuje stvaralaštvu na ostrvu njene estetike koju gradi eksperimentalnom tehnikom slikajući svoj dugogodišnji omiljeni i drevni slikarski motiv – konja.

 

Izložbu će otovoriti istoričarka umetnosti Milena Nedeljković, koja smatra da “Marija gradi oblik jarkim bojama kao iz mašte, crnom koja je prati kao senka, plavom, nestvarnom i sanjivom – tako daje prednost određenoj tehnici da sama instinktivno bira svoj put. Ona kreira konja, a boja i tekstura određuje karakter. Iako je tema ista, ova plemenita životinja na staklu postaje više od jasnog i vidljivog, teksturom i osećajem koji izaziva u nama.”

 

-Postoji reč za koju mi je Trevor jednom rekao, koju je naučio od Bjuforda, koji je za vreme Korejskog rata služio u mornarici na Havajima: kipuka. Komad zemlje koji je pošteđen nakon što se lava slije niz brdo – ostrvo formirano od onoga što preživi najmanju apokalipsu. Pre nego što se lava spustila, spaljujući mahovinu, to parče zemlje je bilo beznačajno; samo još jedan delić u moru zelenog. Zaslužilo je ime samo zato što je opstalo – rekla je Marija Čolić.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište