fbpx

header

Kandidatura Beograda za Specijalizovanu izložbu EXPO 2027.

Izložb- EXPO-2027.-Beograd

Ambasada Srbije u Parizu predala je pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu „EXPO 2027“.

 

Predlog je da se Specijalizovana izložba „BEOGRAD EXPO 2027“ pod temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. Ukoliko Beograd bude izabran za domaćina, izložba bi trebalo da se od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

 

Održavanje međunarodne izložbe „EXPO 2027“ predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina.

 

Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja. Organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima.

 

Ujedno, ovo je i sjajna prilika da Srbija prikaže svoje izume i upozna ostatak sveta sa svojim kulturnim dobrima. Expo se održava još od 1851. godine. Tada je u Velikoj Britaniji bila postavka „Velika izložba“ sa temom „Industrija svih nacija“. Na izložbama su predstavljeni i prvi kompjuter, Aleksandar Bel je prikazao prvi telefon. U Njujorku je ostvaren prvi direktan TV prenos. Sva ova ostvarenja su dovoljan pokazatelj koliko je izložba bitna za Srbiju.

 

Deo prethodnih izložba bili su Kristalna palata u kojoj je održana izložba, Ajfelov toranj, kao simbol izložbe koji nije bio popularan, pričalo se i o njegovom demontiranju nakon zatvaranja. Na izložbi se našao i „Veliki točak“ Džordža Ferisa u Čikagu, kao i Atomium koji je prvobitno izgrađen za izložbu u Briselu. Svemirska igla bila je deo izložbe u Sijetlu, toranj sa okretnim restoranom na vrhu i „Al Vasl Plaza“, najveća kupola na svetu bez podrške bila je centralni deo „Expo 2020“.

 

Ukoliko Srbija dobije organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti. Poslednja takva izložba je „Dubai EXPO“ na kojem je Srbija ostvarila zabeležnu promociju i vidljivost.

 

Kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su još i država Minesota u SAD, pod temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“, i Puket na Tajlandu sa temom „Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity“.

 

Naredni specijalizovani „EXPO“ biće održan 2023. godine u Buenos Airesu, dok se sledeći, 2025. očekuje u Japanu.

 

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi Svetske izložbe. One su takvog kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište