fbpx

header

Kako se Pepeljuga nosila sa svojom seksualnošću?

Kada smo prvi put pogledali bajku “Pepeljuga”, nije nam ni palo na pamet da je posmatramo kroz prizmu seksualnosti, a upravo o tome govori novi film rediteljke Maje Miloš, koji je počeo sa snimanjem 26. januara.

 

Rediteljka Maja Miloš za svoj novi film iskoristila je motive bajke „Pepeljuga“, koja tvrdi da je tumačenje dugometražnog crtanog filma kroz istoriju postalo sve seksitičkije.

 

“Sama srž ove priče stare više od 2.000 godina devojčice uči da žena postaje princeza kad prigrli svoju seksualnost. Princ je tumačen kao muškarac koji rešava sve Pepeljugine probleme, dok, zapravo, u izvornoj priči njegova ljubav daje Pepeljugi snagu da prihvati svoju seksualnost i sama pronađe unutrašnji spokoj“, objašnjava ona.
Radnja filma prati Mariju, klizačicu na ledu, koju tumači glumica Jovana Stojiljković, koja sa ocem i majkom živi na obodu Beograda. Nakon majčine smrti glavna junakinja uspeva da potisne svoju seksualnost, oseća se prljavom i to je progoni u snovima, seksualnim, mračnim i autodrestruktivnim.

 

Suočena sa lošom finansijskom situacijom, Marija ulazi u svet u kom se žene iskorišćavaju i primorana je da se odrekne onoga što najviše voli, klizanja. Susreće se i sa agresijom maćehe, koja eskalira uz stalni pritisak da Marija mora u kuću da donosi još novca.

 

O svojoj novoj ulozi, Jovana Stojiljković je rekla: „Po prvi put da na filmu tumačim lik koji je prisutan u svakom kadru, tako da sam na setu tokom svih snimajućih dana. U pitanju je veoma kompleksan i važan scenario, a uloga Marije je uzbudljiva i složena. Ono što mi je od izuzetne važnosti jeste da je ovoga puta ženski lik u fokusu i da je Maja Miloš u svom scenariju uspela da na najbolji mogući način spoji motive poznate bajke sa savremenim okruženjem i aktuelnim trenutkom.“

 

 

„Pukotina u ledu“ se bavi pitanjem ženskog integriteta u materijalističkom okruženju punom agresije i prekomerne ambicije. „Film ispituje žensku seksualnost u jednom seksom opsednutom svetu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći“, podvlači Maja Miloš. „Uz sva očekivanja i prosuđivanja, veoma je komplikovano da žena pronađe sopstvenu seksualnost, a moj novi film, pre svega, istražuje moć ljubavi i njenu neophodnost kako bismo otkrili i prihvatili sami sebe.“
Film će se snimati na tri lokacije, Beogradu, Divčibarama i Crnoj Gori, a snimajućih dana će biti trideset i pet.

 

“Pukotina u ledu” je koprodukcija Srbije, Holandije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, a koproducenti su Volya Films (Holandija), Nightswim (Italija), Zavod Spok (Slovenija), Vertigo (Slovenija), Propeler Film (Hrvatska) i Quadrifolium Films (Crna Gora). Producentkinja je Jelena Mitrović, a koproducenti su: Denis Vaslin, Ines Vasiljević, Jožko Rutar, Danijel Hočevar, Boris T. Matić i Ivan Bakrač iz Crne Gore. Direktor fotografije je Vladimir Simić, scenografiju će potpisati Marija Jocić, a kostime Ivana Majstorović Kesić.

 

Glumačku ekipu čine i crnogorski glumci: Jadranka Mamić, Mirko Vlahović i Momo Pićurić, zajedno sa glumcima iz Srbije među kojima se izdvajaju: Jovana Stojiljković, Marko Grabež, Nataša Ninković i Ljubomir Bandović.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište