fbpx

header

Zlatni Baja Patak u stalnoj postavci Muzeja Zepter

Na ulazu kod prizemlja muzeja Zepter svakoga ko dođe dočekaće idol detinjstva napravljen od poliestera i optočen zlatom od 23,8 karata- Baja Patak.

Reč je o statui umetnika posebnog senzibiliteta Milorada Miće Stajčića – “Ebenezer Gold” iz 2018. godine, koju je Muzej Zepter kupio i uvrstio u svoju stalnu postavku.

 

 

– Da se odmah uočiti da Baja Patak podseća na spomenik Pobednika na Kalemegdanu, jer u jednoj ruci drži pticu, a u drugoj mač. Pojedinim posetiocima stalne postavke Muzeja Zepter pomisle da je statua od pravog zlata, ali nije, u pitanju je pozlata. Zato nas podseća na kapitalistu, a da li je on pobednik ili nije, vreme u budućnosti će reći – rekla je za “ReBelgrade” Jelena Popović, kustos Muzeja Zepter u Beogradu.

 

 

Ova istoričarka umentosti je istakla da Milorad Mića Stajčić stvarajući svoju umetnost koristi razne simbole vezane za današnji svet i u njima nalazi dubinu. Iako Stajić, ponekad koristi i likove iz crtaća, kako kaže Jelena Popović, svima je jasno šta je umetnik hteo time da kaže.

 

 

Moglo bi se reći da je nedavno održana izložba „Skalamerija Delikates“ Milorada Miće Stajčića u Muzeju Zepter bila jedna od najzanimljivijih ove godine..

 

 

Milorad Mića Stajčić je rođen 1977. godine u Beogradu, gde i dalje živi i radi. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka na smeru informacioni sistemi i na Fakultetu likovnih umetnosti na smeru vajarstvo u klasi profesora Mrđana Bajića. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama. Osnivač je i suvlasnik galerije X Vitamin u Beogradu. U svom umetničkom radu, osim skulpture, izražava se i putem raznih instalacija, video radova, performansa, fotografije. Najčešća tema su razne društvene vrednosti, tabu teme, potrošačko društvo, religija, novac.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

fadolinka-maja-milinkovic-koncert-2022
12. Ethno Fusion Fest otvara nestvarna Fadolinka
svetski-festival-pantomime
Svetski festival pantomime: Predstavljen bogat program
Agents-Of-Time-zurka-barutana-2022
Agents Of Time: Italijanski duo stiže u Beograd
Letnji-Gradski-sajam-knjiga-kc-grad-2022
Letnji Gradski sajam knjiga + predstavljanje dve knjige
Omaž-Vasku-Popi-narodna-biblioteka-srbije2022
Omaž Vasku Popi ciklusom „Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću“

Pozorište