fbpx

header

Zbog velikog interesovanja produžena izložba Aleksandra Tomaševića

izložba Aleksandra Tomaševića

Publika ima priliku da vidi radove Aleksandra Tomaševića iz dva velika poslednja ciklusa, koji predstavljaju vrhunski domet ukupnog slikarevog opusa, oba pod nazivom „Delo“, prikazana na izložbama 1967. godine u Galeriji Doma JNA i posthumno 1968. godine u Galeriji ULUS-a.

 

Aleksandar Tomašević bio je konzervator i slikar i jedan od istaknutih predstavnika modernističkog srpskog slikarstva. Povod za izložbu je stogodišnjica od umetnikovog rođenja.

 

Na prvoj od navedenih izložbi, 1967. godine, Tomašević prikazuje ciklus tempera na panelu. Čiste geometrijske forme na kojima postupkom rada temperom postiže kompaktnu, blago reljefnu fakturu. Ona podseća na hrapavu zidnu površinu freske i odaje inspirativno umetnikovo polazište u ornamentici srednjovekovnih fresaka.

 

Tomašević, već od 1966. godine, menja materijal i tehnički postupak rada. Ta promena se najbolje vidi u delim predstavljenim na njegovoj drugoj izložbi 1968. godine. Kao materijal sada su korišćeni drveni, geometrijski bojeni, elementi. U pitanju je postupak sklapanja ili spajanja predhodno precizno izrađenih i obojenih drvenih elemenata.

 

Radovi su zasnovani na uzorima domaćeg srednjovjekovnog nasleđa, a izvedeni su izrazito modernim i savremenim slikarskim jezikom.

 

izložba-Aleksandra-Tomaševića

izložba Aleksandra Tomaševića

 

Kako ističe Jerko Denegri, u Tomaševićevom delu nije po sredi „povratak na staro“ nego upravo njegovo „ostvarenje u modernom“. Upravo to potvrđuje umetnikov likovni jezik u zrelom periodu, predstavljen na poslednja dva ciklusa pod nazivom „Delo“.

 

„Specifična osobina Tomaševićeve geometrije jeste da je „multiformna“ umesto „uniformna“, „polihromna“ umesto „monohromna“, „kompozitna“ umesto „strukturalna“. Proistekla od medijevalnog ornamenta vodi ka „oduhovljavanju i produhovljavanju“ polaznog motiva. Kao i svaka geometrija u umetnosti XX veka označava težnju ka idealima gradnje i harmonije u dominantno materijalističkom dobu u kojemu jedino umetnosti preostaje da sačuva neophodnost ljudskih duhovnih potreba.“

 

Radovi za izložbu pozajmljeni su iz privatnih kolekcija. Izložbu prati katalog sa tekstovima Jerka Denegrija i kolekcionara i ljubitelja umetnosti Dušana Milovanovića, kao i reprodukcije svih eksponata.

 

Ulaz na izložbu je besplatan.

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište