fbpx

header

Velikani srpskog graditeljstva u Galeriji SANU

SANU

U Galeriji SANU, a povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu i u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda, publika će biti u prilici da pogleda izložbu koja na jednom mestu objedinjuje život i delo istorijskih ličnosti inženjerske struke koji su bili nosioci državničkih funkcija, akademskih titula, nosioci društvenih i kulturnih promena u našoj sredini.

 

Pod naslovom „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas”, postavka čija je autorka Jasmina Njegovan Popović, istoričarka umetnosti i urednica izdavačke delatnosti Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i čiji su recenzenti akademik Miodrag Marković i prof. dr Miodrag Jovanović, prikazaće istorijat ove ugledne visokoobrazovne institucije, ali i akademske i graditeljske poduhvate  inženjera Građevinskog fakulteta, koji čine deo nasleđa koje baštini i Srpska akademija nauka i umetnosti, budući da se među ovim znamenitim profesorima i inženjerima nalaze i imena 24 akademika.

 

Postavku čine štampani i arhivski materijali koji prikazuju istorijat ovog fakulteta, biografije i dela akademika – profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i makete izvedenih objekata profesora Građevinskog fakulteta. Publika će moći da vidi vredne eksponate – instrumente i pribor građevinskih i geodetskih inženjera iz druge polovine 19. i 20. veka. Završni deo predstavljaju multimedijalne prezentacije najznačajnijih građevinskih poduhvata u Srbiji od sredine 20. veka i kapitalnih projekata Građevinskog fakulteta.

 

Izložba „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas” će biti otvorena do 3. maja.

 

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada
radionica-fotografije-2022
Besplatna radionica fotografije za mlade
ensh-niko-nikolic-kvaka-22
Ensh + Niko Nikolić koncertom u Kvaka 22
Thrift-Market-kvaka-22-2022
Treći Thrift Market u prostoru Kvaka 22
nft-miodrag-pejakovic-it-2022
IT inženjer Migabajt objašnjava kako do zarade od NFT

Pozorište