fbpx

header

Velikani srpskog graditeljstva u Galeriji SANU

SANU

U Galeriji SANU, a povodom 175 godina postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu i u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike iz Beograda, publika će biti u prilici da pogleda izložbu koja na jednom mestu objedinjuje život i delo istorijskih ličnosti inženjerske struke koji su bili nosioci državničkih funkcija, akademskih titula, nosioci društvenih i kulturnih promena u našoj sredini.

 

Pod naslovom „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas”, postavka čija je autorka Jasmina Njegovan Popović, istoričarka umetnosti i urednica izdavačke delatnosti Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i čiji su recenzenti akademik Miodrag Marković i prof. dr Miodrag Jovanović, prikazaće istorijat ove ugledne visokoobrazovne institucije, ali i akademske i graditeljske poduhvate  inženjera Građevinskog fakulteta, koji čine deo nasleđa koje baštini i Srpska akademija nauka i umetnosti, budući da se među ovim znamenitim profesorima i inženjerima nalaze i imena 24 akademika.

 

Postavku čine štampani i arhivski materijali koji prikazuju istorijat ovog fakulteta, biografije i dela akademika – profesora Fakulteta i znamenitih inženjera, kao i makete izvedenih objekata profesora Građevinskog fakulteta. Publika će moći da vidi vredne eksponate – instrumente i pribor građevinskih i geodetskih inženjera iz druge polovine 19. i 20. veka. Završni deo predstavljaju multimedijalne prezentacije najznačajnijih građevinskih poduhvata u Srbiji od sredine 20. veka i kapitalnih projekata Građevinskog fakulteta.

 

Izložba „Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas” će biti otvorena do 3. maja.

 

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište