fbpx

header

unSEEN: Nepredvidive forme crteža u Galeriji DOTS

unSEEN

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža” objedinjuje skice i crteže pedeset umetnica i umetnika iz celog sveta na izložbi koja pruža nesvakidašnji uvid u mikrokosmos stvaralčkog uma kroz proces crtanja. Ova izložba teži da otkrije sirovu formu kreativne energije koja kanališe suštinsku istinu umetnice ili umetnika, a koja nije pročišćena za javnu potrošnju.

 

Otvaranje izložbe zakazano je za 18. novembar  od 19 časova, a svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju do 14. januara 2023. u Galeriji Dots u Dunavskoj ulici.

 

Za razliku od umetničkih dela koja su stvorena za javnu ili komercijalnu upotrebu ovaj raznoliki niz dela uključen u izložbu „unSEEN”, otkriva autentičnost koja postoji u ličnim prostorima i koja je sakrivena od oka javnosti, kao što su blokovi za skiciranje i ateljei umetnica i umetnika. Ideja ove izložbe nije da prikaže završene, doterane proizvode tradicionalnih umetničkih izložbi, već naprotiv, autentične, nefiltrirane početke onoga što se kroz crtež beleži.

 

Izložba „unSEEN” je deo međunarodnog projekta „Draw” koji je još 2012. godine započeo svoje putovanje po raznim umetničkim insitucijama u svetu. Koncept međunarodnog projekta „Draw” je nastao otkrićem nekoliko blokova za skiciranje za koje niko nije znao da postoje, a koji su pronađeni u njujorškom ateljeu pokojnog ilustratora Liroja Nimana nakon njegove smrti. Jasna razlika između crteža koji prekrivaju stranice bloka za skiciranje u periodu od 1949. do 1952. godine i karakteristično šaljivih prikaza Nimanove „Amerikane” je drastična i obiluje neskladom. Sam Niman je javno tvrdio da u svom radu ne pokušava da zadire mnogo dublje od površine. Međutim, u ovim blokovima za skiciranje, nema blještavih, impresionističkih ilustracija poznatih ličnosti i mesta. Umesto toga, nalazimo mračne dubine carstva demona, mutiranih čudovišta i mitskih zveri koji otkrivaju potpuno drugačiju, skrivenu stranu čuvenog umetnika. Ovo otkriće pokreće pitanje koliko još takvih blokova za skiciranje postoji i kuda umetnik ili umetnica ide u odsustvu spoljnih pritisaka, očekivanja i interpretacija.

 

U pokušaju da daju odgovore na ovo pitanje o stvarlačkom unutrašnjem dijalogu, umetnici poput Džaspera Džonsa, Kare Volker, Kiki Smit i drugih, izlažu svoje crteže na nesvakidašnji način, kao da su u sopstvenom ateljeu.

 

Pored radova umetnika koji se nalaze u kolekciji LeRoy Neiman Centra za grafiku pri Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, izložba prikazuje i lokalnu umetničku scenu u selekciji kustoskog tima Galerije DOTS. To su umetnice i umetnici mlađe generacije Jelena Bulajić, Bogoljub Đoković, Nina Ivanović, Nemanja Nikolić, Nikola Radosavljević, Teodora Rakidžić, Jelena Sredanović, Ivan Šuković i Ivan Šuletić, koji kroz svoje stvaralaštvo istražuju polje crteža.

 

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža” je nastala u saradnji Centra za grafiku „LeRoy Neiman“ pri Kolumbija univerzitetu iz Njujorka i Galerije DOTS.

 

Umetnici: Jonathan Adams, Selva Arapicio, Ahmet Aslan, Margaret Braun, Jelena Bulajić, Ambreen Butt, Ernesto Caivano, Alexis Callender, Nathan Catlin, Kat Chamberlin, William Cordova, JJ Cromer, Andy Van Dihn, Predrag Dimitrijevic, Bogoljub Đoković, Eric Ramos Guererro, Nina Ivanović, Jasper Johns, Darina Karpov, Nils Karsten, Dan Kennedy, Alex Kvares, Nebojša Lazić, Miki Lee, Fred Liang, Simonetta Moro, Leroy Neiman, Nemanja Nikolić, Brian Novatny, Jennifer Nuss, Aga Ousseinov, Aleksandra Popović, Nikola Radosavljević, Teodora Rakidžić, Dennis Scholl, Jessica Segall, Shahzia Sikander, Luis Silva, Kiki Smith, Jelena Sredanović, Ivan Šuković, Ivan Šuletić, Rirkrit Tiravanija, Tomas Vu, Richard Tinkler, Kara Walker, Laura Watt, Tommy White, Sun Xun, Yuan Zuo

Koncept izložbe: Tomas Vu

Kustosi: Brian Novatny, Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević

close

Prijavite se email adresom, kako biste dobijali najnovije vesti sa našeg sajta.

Vaši podaci neće biti zloupotrebljeni.

Povezane vesti

Popularno

Najnovije

Pozorište