fbpx

header

Umetnost u prolazu: Novih pet murala za slepe i slabovide

U okviru projekta „Umetnost u prolazu“ urađeno je novih pet modela murala za slepe i slabovide osobe koji će biti postavljeni u centru grada na nekoliko lokacija.

 

Pet novih modela murala će biti postavljeni u toku maja u centru grada i predstavljaju različite umetnike i stilove ulične umetnosti. Pri izboru radova tvorci projekta „Umetnost u prolazu“ su imali u vidu dostupnost i blizinu radova Gradskoj organizaciji slepih Beograda, kako bi članovi mogli kroz kraću šetnju da osete kako izgleda otkrivati umetnost na ulici.

 

Radovi za koje su urađeni modeli su dela vodećih i prepoznatih uličnih umetnika i umetnica iz Srbije i sveta: TKV, Piros, Junk, Rage, Lunar i Flying Fortress.

 

“BAJKA” projekat Voždovačke galerije u Kuli od 12. maja

 

 

Modeli murala su inovativni pristup u predstavljanju ulične umetnosti i grafita. Kreiranjem radova ulične umetnosti u 3D tehnologiji omogućava se slepim i slabovidim osobama da kroz dodir upoznaju umetnička dela koja se nalaze na  ulicama Beograda. Uz radove se nalaze i opisi ispisani Brajevim pismom.

 

Na događaju u Dorćol Platzu na kojem je predstavljeno pet novih modela, umetnica TKV je sa članovima Gradske organizacije slepih Beograda održala radionicu korišćenja spreja i dodatno približila proces stvaranja ulične umetnosti.

 

 

Sa ovim novim modelima Beograd postaje grad sa najviše 3D modela ulične umetnosti za slepe i slabovide u regionu i Evropi. Ukupno osam modela se nalazi na  različitim lokacijama – dva modela na Vračaru, tri modela u prostoru Cetinjske, dva modela na ćošku Višnjićeve i Gospodar Jovanove i jedan model u prostoru Dorćol Platza.

 

Gradska organizacija slepih Beograda okuplja oko 2.000 slepih i slabovidih osoba sa teritorije svih beogradskih opština. U Srbiji ima oko 12.000 slepih i slabovidih osoba koje imaju potrebe za podrškom u ostvarivanju njihovih prava, a kulturni sadržaj je jedan od toga.

Povezane vesti

Veče posvećeno Borislavu Pekiću

U subotu, 2. jula, biće priređeno veče “Sećanje na Borislava Pekića- 30 godina od smrti”, kod spomenika legendarnom srpskom književniku na Cvetnom trgu u Beogradu.   Basista Aleksandar Ðukić i

Opširnije »

Popularno

Najnovije

Borislav Pekić
Veče posvećeno Borislavu Pekiću
Rok-koncert-noć-u-gradu-2022
Noć u gradu: Žurke koje nas očekuju ovog vikenda
pia-leino-roman-nebesa-2022
Na festivalu „Art-Anima“ predstavljanje romana „Nebesa“
kamen-spoticanja-spomen-obelezje-2022
Postavalja se spomen obeležje „Kamen spoticanja“
klavir
Muzički performans Nade Kolundžije u Skupštini grada

Pozorište